AlimenteBoliDiabetul

Karela, un castravete care luptă cu afecţiunile pancreasului

Karela este amar şi are un gust greu de suportat. Ştiinţific, este un castravete, iar în România i se spune chiar castravete amar, deşi nu seamănă cu binecunoscuta legumă. Originea Karelei nu e cunoscută, însă popoare din Asia, Australia şi America Centrală folosesc acest castravete ciudat ca remediu pentru o listă lungă de afecţiuni. Însă puterea lui tămăduitoare este inegalabilă cînd vine vorba de boli pancreatice, în special diabet zaharat. Cercetările de laborator sînt abia la început, dar rezultatele de pînă acum au confirmat efectul hipoglicemiant al Karelei, motiv pentru care castravetele cu ţepi a fost poreclit „insulină vegetală”. Sînt milioane de oameni în lume care au nevoie de insulină, Karela ar putea să îi salveze de nesuferitele injecţii zilnice şi să îi ajute să ţină boala sub control. În lupta cu diabetul şi alte tulburări ale pancreasului, dar şi cu alte zeci de boli grele, castravetele amar ar putea deveni leacul viitorului.

Fructul unei legume

Ştiinţific, castravetele amar se numeşte Momordica charantia. Leguma mai este cunoscută şi sub numele de pepene amar, karela sau goya şi intră în mod uzual în alimentaţia zilnică a populaţiilor din zonele subtropicale din India, Nepal, China, Africa şi Mexic. Atunci cînd fructul este copt, acesta se rupe cu un pocnet caracteristic. Fructul cărnos, are formă alungită sau cilindrică, este acoperit cu nodozităţi, care îi dau aspectul rugos şi este verde, devenind portocaliu atunci cînd este copt. Specia a fost aclimatizată şi la noi în ţară. Creşte bine în sere, în balcoane închise, constant călduroase şi suficient de luminoase. Planta înfloreşte în două luni de la semănat, iar primele fructe se formează după 2-3 săptămîni. O plantă poate da între 20-100 fructe, din care doar jumătate ajung la maturitate, cîntărind cîte 75 g fiecare. Acest fruct are proprietăţi uimitoare în lupta cu afecţiunile pancreasului, îndeosebi în diabetul zaharat. Este folosit de mulţi ani în medicina populară chineză pentru infecții microbiene, tulburări menstruale, vindecarea rănilor, inflamații, febră, hipertensiune arterială și tulburări intestinale.

16 din cei 17 aminoacizi ai insulinei

Fructul de Karela are o compoziţie impresionantă de substanţe benefice: proteine, polipeptide, carotenoizi, acid clorogenic, vitamine din grupul B (B1, B6, B9, B12), minerale (calciu, magneziu și potasiu), oligoelemente (fier, zinc, siliciu, nichel), alcaloizi (momordicină), glucozide, saponide, rezine, uleiuri volatile, vitaminele A, C, E, K, serină, acid glutamic, cantitati mari de fibre alimentare şi carbohidraţi. Important e că acest castravete conţine 17 aminoacizi, dintre care 16 sînt identici cu aminoacizii insulinei bovine. Lista proprietăţilor fructului este lungă, fapt ce face ca preparatele din castravete amar să fie utile în zeci de afecţiuni. Are acţiune stomahică, antibacteriană, antifungică, antiparazitară, imunomodulatoare și chiar antitumorală şi antineoplazică, hipocolesterolemiantă, reminalizantă, antivomitivă, purgativă, vitaminizantă, antibiotică, antivirală. Gustul amar al plantei ajută la purificarea sîngelui. Karela contribuie şi la metabolizarea carbohidraţilor, ajută la transformarea surplusului de grăsimi în carbohidraţi atunci cînd organismul are nevoie de energie suplimentară. Este un remediu util şi în caz de artrită reumatoidă, gută, infecţii ale ficatului, ale plămînilor. Totodată, accelerează videcarea rănilor, previne şi vindecă acneea, eczemele şi psoriazisul. Pe de altă parte, stimulează apetitul, îmbunătăţeşte digestia şi elimină toxinele din corp. În plus, acest fruct este util în tulburările menstruale şi ajută la controlarea presiunii sîngelui.

Bitter-Guard-JuiceTinctură, decoct sau extract

Preparatele din castravete amar au acţiune în primul rînd hipoglicemiantă și antidiabetică datorită polipeptidului p supranumit și insulina verde. Spre deosebire de insulina extrasă din microorganisme modificate genetic, cea vegetală are marele avantaj de a fi lipsită de reacţii adverse şi contraindicaţii. În fitoterapie sînt utilizate frunzele şi fructul de castravete amar, din care se prepară decoct, tinctură, suc proaspăt pentru uz intern, în tratamentul unor boli ca: diabet, pancreatite, colesterol mărit, hepatopatii cronice, neoplazii, SIDA, paraziţi intestinali, herpes, tumori, leucemie, hipertensiune arterială. Fructele se pot folosi proaspete în salate, eventual combinate cu sfeclă roşie, păpădie, ţelină, mentă, şovîrf. Castravetele amar se consumă şi deshidratat, uscat rapid la temperaturi ce nu trebuie să depăşească 45 grade C. Fructele uscate se rîşnesc şi se păstrează în pungi de plastic în frigider. Extractul de Karela este o speranţă în tratamentul diabetului zaharat, dislipidemie, infecţii microbiene şi, posibil, ca agent citotoxic pentru anumite tipuri de cancer. Inhibă creșterea și proliferarea diferitelor tipuri de celule canceroase.

Stimulează pancreasul şi stopează metastazele

Diabetul zaharat de tip 2 răspunde foarte bine la terapia cu castravete amar. Cercetările de laborator au demonstrat că extractele de Momordica Charantia cresc utilizarea glucozei de către ficat, scad gluconeogeneza prin inhibarea a două enzime cheie și îmbunătatesc oxidarea glucozei prin activarea glucozo-6-fosfat dehidrogenazei. Extractele promovează eliberarea de insulină și potențează efectul și creșterea numărului de celulelor beta producătoare de insulină din pancreas. Extractul poate să întîrzie sau să prevină neuropatia diabetică, acționînd ca antioxidanţii, prevenind dezvoltarea de anomalii funcționale cauzate de diabet zaharat. Studiile in vitro au arătat că fructele de castravete amar și extractele din semințe inhibă creșterea celulor cancerigene de mai multe tipuri: adenocarcinom de prostată, cancer de colon, cancer de sîn, leucemie limfoidă, limfom, Boala Hodgkin, melanomul, carcinom scuamos de limbă și de laringe, carcinoamele vezicii urinare. Sucul de castravete amar opreşte furnizarea de glucoză către celulele canceroase, care au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta. În seminţele castraveţilor amari există un inhibitor de protează care poate împiedica secreţia protezei de formare a celulelor canceroase, stopînd astfel procesul de invadare a ţesutului şi de formare a metastazelor.

Învinge bacterii şi virusuri periculoase

Suplimentele pe bază de plante, cum ar fi Momordica Charantia, le e de folos diabeticilor obezi care vor să slăbească, deoarece reduce tesutul adipos și normalizează toleranța la glucoză. Karela are efecte benefice şi în infecţii microbiene: inhibă dezvoltarea a numeroase bacterii gram-negative și gram-pozitive, inclusiv E. coli, Salmonella, Shigella, Staphylococcus, Pseudomonas, Streptobacillus, Streptococcus, Helicobacter pylori, și organisme parazitare E. histolytica și Plasmodium falciparum. Conţinutul bogat în vitamina C face ca momordica să ajute la prevenirea petelor şi a ridurilor, precum şi la reducerea febrei. În cazul infecției virale se consideră că anumite componente ale castravetelui amar pot preveni penetrarea peretelui celular de către diverse virusuri. Extractul de Momordica are efect de trei ori mai puternic contra virusului herpetic decît medicamentele tradiţionale. În plus, poate produce o normalizare a presiunii arteriale sistolice, de regulă crescută la cei cu afecţiuni ale pancreasului. Acest efect se datorează conţinutului bogat în beta-caroten, care este de două ori mai mare decît cel conţinut de broccoli. Studiile au arătat că acest castravete diminuează semnificativ nivelul trigliceridelor și a colesterolului LDL și crește HDL colesterol. Utilizat în mod tradiţional şi în tratarea stărilor de iritare şi de inflamare a organismului, castravetele amar are certe proprietăţi calmante şi antiinflamatorii.

diabetesglucosemeter-550x300Alimente indicate în boli pancreatice

Alimentaţia joacă un rol important în timpul tratamentului oricărei afecţiuni pancreatice. Pentru sănătatea pancreasului se recomandă să se consume iaurt, supe de legume (mai ales de roşii), spanac, afine, struguri roşii, vin roşu, tofu, ciuperci, cereale, fulgi de ovăz, spaghete, pîine, ovăz, orez, borş, fructe şi legume. Dieta ar trebui să aibă un conţinut scăzut de grăsimi. Se vor evita alimente prea reci sau prea calde, sosuri marinate, murături, pîine neagră, cofeină, tutun, alimentele condimentate, ouăle, untul, brînza, prăjeli, mezeluri, pizza, bere, fasole, gulii, ciocolată. Este importantă includerea vitaminei B12 în dietă. Algele marine şi cantităţile moderate de uleiuri presate la rece şi neprocesate termic sînt, de asemenea, recomandate. Sînt eficiente şi fructele bine coapte (cireşe, piersici, caise, mere, prune, gutui, afine, coacăze negre şi roşii, lămîi, portocale, mandarine, banane, cătină albă, alune, nuci), consumate proaspete sau în sucuri naturale, băute dimineaţa pe stomacul gol, în cure de cîte opt zile. Mai bune sînt fructele verzi, crude, avînd rol important în drenarea lichidului pancreatic. În toate afecţiunile pancreatice, raţia alimentară va fi fracţionată zilnic în 5-6 mese mici de zi. Se mestecă foarte bine pentru a stimula salivaţia.

Leacuri româneşti pentru o boală universală

Medicina tradiţională românească are şi ea leacuri pentru bolile pancreasului. Pentru pancreatită, insuficienţă pancreatică, diabet, chist, ajută pulberea de lichen de piatră cu afin, în părţi egale, cîte 4 linguriţe pe zi pe stomacul gol Seara, la culcare, se poate bea ceai de busuioc. Sau ceai teci de fasole, sunătoare, melisă, fructe de măceş, cătină albă şi coada şoricelului, amestecate în părţi egale. Sau cu 30 minute înainte de fiecare masă, se bea ceai de ţintaură. Mai e bun un preparat natural de coji de mere, gutui, pere uscate la cuptor, apoi pisate şi amestecate cu miere şi puţin propolis. Funcţia pancreasului este stimulată de ceaiul de anason, se bea înaintea meselor, în 3 reprize. Dacă nu sînt dureri se poate bea apă minerală de Slănic Moldova, Călimăneşti, Căciulata sau Sîngeorz, încălzită uşor, înainte de masă. Pancreasul este un organ complementar splinei, deci toate tratamentele se vor face în perioada de activitate maximă a acestul organ, între orele 9-11 dimineaţa. Se recomandă infuzie din anason: 10 grame seminţe pisate la 250 ml apă clocotită, cîte o cană pe zi, fracţionată în trei reprize, înainte de mese. Mai sînt bune şi ceaiurile de sînziene, maceratul la rece de obligeană, tinctura de păpădie, uleiul eteric de anason, tijele crude de păpădie. În uz extern, pe suprafaţa abdomenului, în zona pancreasului, se unge pielea cu unguent de gălbenele şi apoi se pune o cataplasmă cu coada-racului zdrobită. Plante importante care pot fi consumate de către persoanele care suferă de pancreatită: rădăcină de ghimbir, ginseng, rădăcină de lemn dulce, coajă de scorţişoară. Urmaţi un tratament cu anghinare, o cură cu suc proaspăt din frunze de ţelină, cu infuzie de frunze de dud, cu suc de orz verde, cu suc de aloe vera. Consumaţi ulei de luminiţă de seară şi drojdie de bere.

Contraindicaţii

Dozajul zilnic recomandat de pulbere de castraveţi amari este de 50-100 ml/zi, împărţit de 2-3 ori în decursul unei zile. Un vîrf de cuţit de pudră de 3 ori/zi duce la scăderea nivelului glicemiei din sînge cu 20-54%. Perioada de tratament durează două săptămîni, timp în care respectarea dietei şi programului de exerciţii fizice este obligatorie. Consumul excesiv de suc de castravete amar poate cauza dureri abdominale şi diaree. Copiii sau orice persoană hipoglicemică nu trebuie să consume momordica. Castravetele amar poate produce infertilitate la femei, de aceea nu e recomandat celor care doresc să rămînă gravide. Nici copiilor sub 5 ani şi gravidelor nu este bine să le daţi acest fruct.

Odd-Trick-Cheats-the-Pancreas-to-Start-Producing-Insulin-AgainCe este pancreasul?

Pancreasul, supranumit şi „organul ascuns”, cîntăreşte mai puţin de 100 g, dar elimină aproximativ 1l de suc pancreatic pe zi. Este o glandă situată sub stomac, de formă alungită. Are atît o secreţie externă (suc pancreatic) necesară digestiei şi care se varsă în intestinul subţire, cît şi o secreţie internă (insulina), care reglează cantitatea de zahăr din sînge, reţinînd surplusul de glucoză sub formă de glicogen, la nivelul ficatului. Lipsa insulinei duce la o boală foarte gravă, numită diabet zaharat. Cauzele care duc la tulburări pancreatice sînt: alcoolismul cronic, implicat în special în pancreatita cronică, litiaza biliară, litiaza canalului Wirsung, cauza principală a pancreatitei acute, traumatisme, infecţii virale, hipertrigliceridemia, hipercalcemia, tumorale, congenitale.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.