BoliNutrienţiŞtiri

Lipsa vitaminei D provoacă dureri și slăbiciune

Peste 70% dintre copii și până la 75% dintre adulți suferă de un deficit de vitamina D conform studiilor realizate în Statele Unite și informațiilor de pe healthylifetricks.com. Această vitamină este de o importanță crucială pentru organism, având capacitatea de a preveni diverse boli, printre care se numără diferite tipuri de cancer, afecțiuni cardiovasculare și diabet.

Simptomele care indică o carență de vitamina D includ dureri osoase, slăbiciune musculară, astm sever, dureri cronice, transpirație excesivă și depresie. Adesea, durerile sunt mai intense în sezonul rece, când articulațiile devin mai rigide dimineața. De asemenea, persoanele cu probleme de greutate și cu un indice de masă corporală peste 30 ar putea suferi de un deficit de vitamina D.

Anumite afecțiuni și probleme de sănătate pot influența, de asemenea, nivelul acestei substanțe în organism. Printre acestea se numără fibroza chistică, enteropatia glutenică (boala celiacă sau intoleranța la gluten), boala Crohn sau alte afecțiuni care împiedică absorbția vitaminei D în tractul digestiv. De asemenea, un deficit poate apărea dacă rinichii nu pot transforma vitamina D în forma sa activă, situație întâlnită frecvent la vârste înaintate.

Vitamina D are un rol esențial în sănătatea oaselor, contribuind la absorbția și fixarea calciului și fosforului. Mai mult, forma activă a acestei vitamine este un puternic inhibitor al creșterii celulelor canceroase. De asemenea, stimulează producția de insulină în pancreas și reglează sistemul imunitar. Studiile indică faptul că vitamina D poate reduce riscul de diabet, scleroză multiplă, infarct și artrită reumatoidă.

Deficitul de vitamina D

Un deficit de vitamina D, în special în rândul persoanelor în vârstă, poate conduce la osteoporoză și osteomalacie (decalcifierea oaselor), crescând riscul apariției cancerului și chiar al tuberculozei.

Sursele naturale de vitamina D includ pește gras (ton, somon, păstrăv), lapte, iaurt, ton, ciuperci, gălbenuș de ou și suc de portocale. Expunerea la soare este, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D, mai ales pentru persoanele cu pielea închisă la culoare, deoarece acestea produc mai puțină vitamină D. De asemenea, poate fi administrată sub formă de suplimente orale, la recomandarea specialistului

Comments

comments

Lasă un răspuns