Dulciuri care nu (prea) îngraşă
De Sărbători, e greu să rezişti tentaţiei de a gusta dulciuri. Dacă suferi de vreo afecţiune sau nu vrei să te îngraşi, află că există şi produse mai puţin nocive.
Iată cîteva sfaturi şi dulciuri care nu îngraşă:
- Evită prăjiturile cu cremă şi cele foarte însiropate.
- Tartele, plăcinta cu mere ori cea cu vişine fac parte din categoria dulciurilor mai puţin nocive. Pentru că au fructe, aportul de glucide va fi mai mic.
- Îngheţata şi prăjiturile cu îndulcitori sînt de preferat celor însiropate, celor cu cremă sau celor care abundă în frişcă.
- Poţi mînca prăjituri cu multă făină, cum sînt cozonacul ori checul. Zahărul va fi încorporat de făină şi va fi absorbit mai lent de organism. În acest fel, şi creşterile de glicemie vor fi mai mici. Inclusiv pacienţii cu diabet pot profita de o felie de cozonac.
- Este de preferat cozonacul care nu are umplutură foarte consistentă. Alege-l pe cel care nu are foarte multă nucă şi cacao. Conţinutul de grăsime va fi mai redus.
- Pregăteşte prăjituri cu gemuri dietetice. Aceste gemuri sînt recomandate celor cu diabet, dar pot fi o soluţie şi pentru cei care ţin la siluetă.
- Mai toate prăjiturile îngraşă, dar numai în cantităţi mari.
- În ziua în care mănînci piftie şi cîrnaţi, renunţă la dulciuri. Alege să savurezi dulciuri în ziua cu friptură de pui cu salată.
- Nu combina mîncărurile de cartofi cu desertul care conţine cozonac, deoarece dublezi cantitatea de glucide.
- Nu mînca prăjituri foarte grase, deoarece rişti senzaţii de greaţă, vărsături şi colici biliare.
- Prăjiturile cu un conţinut mai mare de grăsimi, cum sînt, de exemplu, biscuiţii de casă, nu sînt indicate celor cu gastrite, ulcer ori sindrom de colon iritabil.
- Cardiacii nu trebuie să se îngraşe. Pot mînca tarte, plăcinte cu mere neîndulcite sau cu înlocuitori.
- Diabeticii au voie doar dulciuri dietetice.
- În loc de sucuri, sînt de preferat compoturile fără zahăr adăugat.
Articolul integral în doctorulzilei.ro