Greşeli pe care le facem atunci cînd alegem cadourile
În perioada sărbătorilor de iarnă, facem cu toţii daruri. Dar puţini ştiu să aleagă cadoul potrivit. Un nou studiu susţine că oamenii, atunci cînd aleg darul pe care vor să-l ofere, tind să se concentreze asupra bucuriei momentului, în timp ce beneficiarii cadourilor sînt axaţi mai mult pe utilitatea pe termen lung sau atributele practice ale darului.
Publicat în revista Asociaţiei pentru Ştiinţe Psihologice, studiul condus de Jeff Galak de la Carnegie Mellon University Tepper School of Business sugerează că persoanele care fac un cadou aleg obiecte care „să poată fi savurate imediat, în acest moment, în timp ce destinatarul este mai interesat de un cadou valoros în timp. Există o nepotrivire între procesele de gîndire și motivațiile celor ce oferă şi cele ale primitorilor. Aspiratorul, un cadou care este puțin probabil să fie wow de Crăciun, ar trebui să fie în partea de sus a listei de cumpărături, deoarece va fi utilizat și apreciat pentru o lungă perioadă de timp”.
Alte greşeli pe care le facem în Luna Cadourilor:
- cadouri nedorite, oferite doar pentru a surprinde destinatarul, cînd în realitate, acesta speră la altceva, mai util
- cadouri tangibile, materiale, care sînt susceptibile de a fi bine primite imediat, în loc de bilete la teatru sau la un centru de masaj, care ar aduce beneficii mai tîrziu
- cadouri de responsabilitate socială, cum ar fi donațiile către o organizație de caritate în numele destinatarului. Par speciale la momentul oferirii cadoului, dar nu oferă aproape nicio satisfacţie celui ce aşteaptă un cadou.
Cercetătorii recomandă oamenilor să empatizeze mai bine cu destinatarii atunci cînd se gîndesc la cadouri, care trebuie să fie şi apreciate și utile.
„Cadourile sînt un efort de a-i face fericiţi pe destinatari și de a consolida relațiile noastre cu ei. Aceasta înseamnă să luăm în considerare utilitatea, în loc de un zîmbet pe fețele lor atunci cînd deschid cadoul”, mai spune Galak.
Sursa: sciencedaily.com