AlimenteNutriţieObiceiuri alimentareRegimuri alimentare

Cele mai bune diete pentru 2024

Cele mai bune diete pentru 2024. Cu sosirea Anului Nou, mulți dintre noi simt o presiune naturală de a face schimbări în viața noastră, începând cu obiceiurile alimentare. Cu toate acestea, adoptarea unei abordări mai realiste și echilibrate poate fi cheia către o evoluție treptată și durabilă. În loc să ne propunem să fim complet diferiți, poate ar fi mai potrivit să aspirăm la o versiune îmbunătățită a noastră în noul an.

Stefani Sassos, specialist în nutriție și director al Laboratorului de Nutriție al Good Housekeeping Institute, încurajează adoptarea unor schimbări mici și gestionabile în dieta și obiceiurile alimentare. „Chiar și începerea cu o îmbunătățire săptămânală este un mod excelent de a începe – aceste schimbări mici pot avea un impact semnificativ asupra sănătății și bunăstării noastre”, spune Sassos.

Cu privire la dietele recomandate pentru 2024, Good Housekeeping a selectat cele mai bune în diverse categorii:

  1. Cea mai bună dietă în general: Dieta Mediteraneană

Acest mod de alimentație reprezintă una dintre cele mai echilibrate și durabile opțiuni pe care le poți adopta, avand mixul ideal de alimente pentru o bună sănătate generală, energie de durată și prevenirea bolilor. „Venind dintr-o familie greacă, am crescut mâncând după principiile dietei mediteraneene. Dar adevărul este că niciodată nu a părut a fi o dietă, motiv pentru care cred că acest mod de alimentație a rezistat în timp”, afirmă Sassos. „Este accesibil, durabil, echilibrat și, cel mai important, delicios – pentru că mâncarea sănătoasă ar trebui să aibă un gust bun și să fie ceva la care să te aștepți cu nerăbdare să mănânci.”

Dieta mediteraneană beneficiază de o mulțime de cercetări care susțin beneficiile sale („mai mult decât oricare altă dietă!”, adaugă Sassos), printre care se numără susținerea sănătății inimii, a creierului și a sănătății generale, precum și promovarea longevității.

CE VEI MÂNCA: Dieta mediteraneană pune accentul pe o varietate de fructe și legume proaspete, care hrănesc natural corpul cu o multitudine de antioxidanți, vitamine și minerale. Grăsimile sănătoase din surse precum uleiul de măsline și avocado sunt în prim-plan. Vei putea să te bucuri și de cantități generoase de pește bogat în proteine, alături de cereale integrale precum orz și grâu și o abundență de legume, nuci și semințe care furnizează mai multă fibră și proteină pe bază de plante.

  1. Cea mai bună dietă bazată pe plante: Dieta Flexitariană

 

Flexitarian sună a un cuvânt sofisticat și complicat, dar descrie de fapt un vegetarian flexibil. Acesta reprezintă o abordare atractivă, deoarece experții în sănătate și nutriție ne spun că este important să consumăm mai multe plante – iar dacă ești începător în alimentația pe bază de plante și nu știi exact de unde să începi, această dietă este pentru tine. „Modul flexitarian de alimentație este foarte accesibil, practic și inclusiv. Dacă nu ești pregătit (sau interesat) să devii complet vegan sau vegetarian, să mănânci ca un flexitarian este un punct de plecare excelent”, spune Sassos. „Flexibilitatea îl face mai durabil pe termen lung.”

Practic, adaugi mai multe alimente bazate pe plante, dar nu este de așteptat să renunți complet la produsele de origine animală. Ideea este să începi natural să consumi din ce în ce mai puține produse de origine animală, fără a simți că pierzi ceva. De asemenea, este obișnuit ca flexitarienii să fie mai conștienți cu privire la produsele de origine animală pe care aleg să le consume. De exemplu, alegerea de fructe de mare sustenabile sau carne de vită provenită de la animale hrănite cu iarbă atunci când se bucură de astfel de alimente.

CE VEI MÂNCA: Evident, există o accentuare asupra unei varietăți de fructe și legume proaspete,cereale integrale sau paste și orez; surse de proteine pe bază de plante provenite din natură (cum ar fi fasolea, linte, tofu, tempeh și fructul de jackfruit) în locul produselor procesate fără carne; grăsimi sănătoase din ulei de măsline sau avocado și nuci și semințe.

 

  1. Cea mai bună dietă pentru pierderea în greutate: Noom

 

Această dietă pare să fie în trend perpetuu, și înțelegem entuziasmul. „Noom este conceput de psihologi, nutriționiști și antrenori personali, astfel că se pune accent pe schimbările comportamentale și efortul de a instala obiceiuri sănătoase pe termen lung,” explică Sassos. ” Combină urmărirea alimentelor, consilierea individualizată și tehnici de terapie comportamentală cognitivă pentru a te ajuta să îți atingi obiectivele de pierdere în greutate sau menținere a greutății, astfel că această dietă poate fi utilă pentru cei care doresc un pic mai multă structură și îndrumare.

Iată cum funcționează:

După ce te înregistrezi și descarci aplicația Noom, vei primi un calcul personalizat al caloriilor în funcție de o serie de întrebări legate de stilul de viață. Urmărești alimentele pe care le consumi căutând într-o bază de date sau scanând codurile de bare. Notezi exercițiile, greutatea, tensiunea arterială și zahărul din sânge pentru cei care au planuri specifice pentru diabetici. Primești consiliere de sănătate personalizată în aplicație. Rămâi motivat cu articole interactive și chestionare.

CE VEI MÂNCA: Noom folosește un sistem unic de coduri colorate pentru alimente, care împarte alimentele în diferite categorii pe baza densității calorice.

Alimente verzi: Acestea sunt cele mai puțin dense în calorii și/sau conțin cea mai mare concentrație de nutrienți sănătoși. Exemple includ anumite legume, fructe, albușuri de ou, tofu, creveți, lapte degresat și produse lactate degresate și altele.

Alimente galbene: Acestea au mai multe calorii și/sau mai puțini nutrienți sănătoși per porție decât alimentele verzi. Ele includ avocado, somon, carne de vită slabă, fasole neagră, măsline, hummus și altele.

Alimente roșii: Acestea sunt cele mai dense în calorii și/sau au cei mai puțini nutrienți sănătoși. Exemple includ produse lactate integrale, unturi de nuci și semințe, chifle de orez nesărate și altele.

  1. Cea mai bună dietă de stil de viață: Dieta Zonelor Albastre

 

Acea nu este oficial denumită o dietă – este mai mult ca un model sănătos de alimentație plus un stil de viață complementar combinat, dar tocmai de aceea o iubim atât de mult. Oh, și este și destul de interesant că așa trăiesc cei mai sănătoși și longevivi oameni din lume.

Zonelor Albastre au fost popularizate de Dan Buettner, care s-a alăturat National Geographic și Institutului Național de Îmbătrânire pentru a forma o echipă de antropologi, epidemiologi și cercetători care au reușit să identifice cinci zone cu cea mai mare proporție de centenari (persoane care trăiesc până la 100 de ani!). Aceste regiuni au, de asemenea, rate scăzute de boli cronice, inclusiv boli de inimă, diabet și cancer.

„Dacă te uiți cu adevărat în detaliu la obiceiurile alimentare ale oamenilor care trăiesc în Zonelor Albastre, există o accentuare a plantelor (deși multe dintre aceste populații consumă și carne). Cheia este alegerea alimentelor de calitate din surse de calitate care au sustenabilitatea în prim-plan,” spune Sassos.

CE VEI MÂNCA: Se pune un mare accent pe cereale integrale, nuci și semințe, grăsimi sănătoase, proteine slabe și o mulțime de fructe și legume proaspete. Puteți găsi o listă completă de cumpărături în ultima carte a lui Buettner, dar iată o privire fugară asupra unora dintre alimentele de top din fiecare Zonă Albastră:

Sardinia, Italia: ulei de măsline, vin roșu, fenicul, pâine de secară

Okinawa, Japonia: Alge marine, tofu, ingrediente fermentate precum miso, cartofi dulci mov, ulei de susan

Nicoya, Costa Rica: Fasole neagră, yuca, porumb măcinat

Ikaria, Grecia: Cartofi, oregano, lămâi, salvie

Loma Linda, CA (SUA): Predominant vegetarian cu un strop de alimente de bază din alte culturi, cum ar fi vegemite

Este important de menționat că toate aceste diete sunt percepute ca modele sănătoase de alimentație, evitând restricțiile excesive și eliminarea completă a grupurilor alimentare.

Este recomandat să discutați cu medicul dumneavoastră sau un nutriționist înainte de a face schimbări semnificative în dieta dvs., pentru a vă asigura că acestea se potrivesc nevoilor dvs. specifice și nu au efecte nedorite asupra sănătății.

Pe lângă aspectele dietetice, Sassos subliniază importanța altor elemente cheie ale sănătății, precum somnul adecvat, activitatea fizică regulată și îngrijirea sănătății mentale și emoționale. În plus, adoptarea unei abordări atente a mâncatului, găsirea unui echilibru în consumul alimentelor și reducerea ritmului pot contribui semnificativ la succesul oricărei călătorii de îmbunătățire personală.

În concluzie, aceste diete pot servi drept ghiduri, oferind o bază pentru construirea unui stil de viață sănătos. Este recomandat să le adaptați la nevoile și preferințele individuale, creând astfel un plan personalizat și sustenabil pentru atingerea obiectivelor de bunăstare în noul an.

Sursa  https://www.goodhousekeeping.com/

Comments

comments