Dependenţa de alcool poate fi „uitată”
Un grup de celule specifice ale creierului pare să influenţeze consumul excesiv de alcool, iar controlul acestor celule poate inversa dependenţa de alcool, cel puțin la șobolani, conform unui nou studiu.
Cercetătorii au instruit şobolanii cum să-şi autoadministreze alcool, iar cîţiva au devenit dependenți. Apoi au injectat şobolanii cu un compus care a inactivat un set foarte specific de celule ale creierului dintr-o zonă cunoscută sub numele de amigdală. S-a descoperit că inactivarea acestor celule a stopat complet consumul compulsiv. „Ca și cum ar fi uitat că erau dependenți de alcool”, afirmă Olivier George, profesor asistent la Institutul de Cercetare Scripps din La Jolla, California.
Studiile anterioare au arătat că aceste celule ale creierului sînt activate de un consum frecvent de alcool. Cercetătorii nu au fost siguri dacă acest fapt e o cauză sau un efect al excesului de alcool. Noul studiu leagă activitatea acestor celule de consumul excesiv. Cînd cercetătorii au inactivat aceste celule ale creierului, au fost surprinși să constate că efectele au durat două săptămîni. „N-am mai văzut un efect atît de puternic”, a spus specialistul. Șobolanii au fost agitaţi, prezentînd semnele sevrajului.
Atunci cînd cercetătorii au inactivat acelaşi set de celule la şobolanii care au băut, dar nu deveniseră încă dependenţi de alcool, şobolanii au redus cantitatea de alcool, dar numai pentru o zi, după care au început din nou să bea.
Deoarece noul studiu a fost efectuat pe șobolani, sînt necesare mai multe cercetări pentru a vedea dacă același grup de celule ale creierului influențează şi dependenţa de alcool a oamenilor.
Noile descoperiri par a fi similare cu cele ale unui studiu din 2007 realizat pe fumători umani cu leziuni la o anumită parte a creierului numită insulă. Aceşti pacienţi au renunţat la fumat cu ușurință, deoarece corpul lor „a uitat nevoia de a fuma”. Noile descoperiri au găsit un circuit în creier similar pentru dependenţa de alcool, dar la şobolani.
Sursa: livescience.com
Comentariile sunt închise.