Skip to content
- Nu se ştie exact cînd şi cine a făcut prima oară vin fiert, dar se presupune că a fost folosit ca „întăritor“ de către cei care munceau afară pe timpul iernii.
- În schimb, despre băuturile distilate se ştie că au apărut acum 3.000 de ani, la eschimoşi. Ei preparau un alcool din alge fermentate şi-l foloseau doar în scopuri terapeutice.
- Vinul fiert a apărut în zona mediteraneeană, dar e popular în ţările nordice. Se face, de obicei, din vin roşu, condimentat cu scorţişoară, cardamom, ghimbir, cuişoare şi portocale amare. Se poate combina cu votcă, aquavit sau coniac, după cum există şi variante fără alcool, din sucuri de fructe.
- Strămoşul vinului fiert este menţionat în „Tratatul de bucate“ al romanului Apicius. Conditum Paradoxum era un amestec de miere cu puţin vin încălzit şi asezonat cu piper, şofran şi curmale păjite.
- În Evul Mediu, vinul fiert se consuma rece si era considerat medicament, mai pur chiar decît apa, recomandat şi copiilor. Licoarea fierbinte era aromată cu miere, scorţişoară, nucşoară şi ghimbir.
- Astăzi, vinul fiert e la mare căutare la nemţi.
- Austriecii preferă să încălzească vin alb.
- Scandinavii mai adaugă şi lichior sau votcă.
Comments
comments
S-ar putea să-ți placă și
Comentariile sunt închise.