PoluareUtile

Tu ce faci cu medicamentele expirate?

Cum arată trusa ta cu medicamente? Când te-ai uitat ultima dată la termenul de expirare?E timpul să faci curăţenie, unele medicamente vechi pot fi ineficiente, te pot îmbolnăvi şi pot expune pe oricine din familia ta la riscuri mari în caz de abuz sau ingestie accidentală.

Uită-te prin tot ceea ce ai îngrămădit în dulăpiorul cu medicamente, inclusiv vitamine, unguente şi suplimente. Înlătură-le pe cele expirate, iar la cele în termen verifică culoarea, mirosul şi consistenţa.

Pentru cele prescrise de medic: dacă a trecut mai mult de un an de cînd sînt în casa ta, aruncă-le. Data de expirare se referă la un produs care a fost sigilat şi nu a fost folosit niciodată. După ce a fost deschis, ceasul merge mult mai rapid. Multe medicamente nu îşi pierd eficacitatea după data de expirare, dacă sînt încă sigilate şi păstrate în condiţiile indicate în prospect. Dacă însă sînt desfăcute şi expirate, pot fi chiar toxice. Tetraciclina, odată expirată, poate provoca efecte grave care duc la deteriorarea rinichilor.

Următorul pas este să revizuieşti dispozitivele medicale şi consumabilele. Dacă termometrul este încă în stare bună de funcţionare, păstrează-l. Altfel, dacă vezi crăpături, aruncă-l. Monitoarele pentru tensiune arterială sau glicemie pot fi depăşite moral, vezi dacă au baterii noi şi dacă nu cumva ar trebuie înlocuite cu altele, moderne.

Pentru a evita orice risc, debarasează-te de medicaţia expirată. Dar să arunci medicamentele în WC poate fi periculos pentru mediu. Medicamentele se vor dizolva şi vor ajunge în apele curgătoare cu care se vor iriga culturile. În alte state, aşa cum se colectează bateriile uzate, există centre pentru colectarea medicamentelor vechi.

Dacă nu ai unde să le predai în siguranţă, aruncă-le în gunoiul menajer urmînd aceşti paşi: scoate pastilele din recipientul original şi amestecă-le cu prafurile pe care le arunci, cum ar fi zaţul sau gunoiul pisicii. Pune amestecul într-o pungă sigilabilă. Rupe etichetele sau răzuieşte-le de pe sticluţe, astfel încît toate informaţiile de identificare să fie imposibil de citit.

Apoi alimentează stocul cu medicamente necesare pentru primul ajutor în caz de diferite afecţiuni sau accidente: pentru febră, dureri, deranjamente stomacale, alergii, bandaje, termometru, spirt, rivanol.

Nu ascunde medicamentele într-un dulap de baie, acesta nu poate fi locul ideal de depozitare. Temperatura şi umiditatea sînt în continuă schimbare în baie, iar aburii pot accelera expirarea medicaţiei. Pentru a preveni pierderea eficacităţii medicamentelor, cel mai bine este să le păstrezi într-un loc uscat şi rece. Pune în baie doar lucrurile care se consumă repede: deodorant, pastă de dinţi, cremă de piele. Încearcă să găseşti un loc mai bun pentru medicamente, cum ar fi un sertar de şifonier, departe de copii.

Sursa: today.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.