Uleiul de pește e util inimii, dar nu previne atacul de cord
Medicii ar trebui să prescrie suplimente cu ulei de pește supravietuitorilor unui atac de cord şi pacienţilor cu insuficienţă cardiacă cronică, susţine un raport al American Heart Association.
Uleiul de pește poate contribui la prelungirea vieţii acestor pacienţi. Dar suplimentele nu pot fi recomandate pentru prevenirea problemelor cardiace, spune dr. David Siscovick, autorul principal al raportului. Aceasta deoarece nu există studii clinice care să fi testat efectele uleiului de pește la oameni care nu suferă de boli de inimă. „Mulți oameni iau ulei de pește în speranța că vor preveni bolile de inimă. Dar nu avem dovezi în acest sens”, a recunoscut Siscovick.
Uleiul de pește este bogat în acizi grași omega-3, utili pentru o inimă sănătoasă. Surse bune sînt peștii graşi (somon, ton şi macrou), dar mulți oameni apelează la suplimente. Un studiu a constatat că aproximativ 8% dintre adulţii din SUA (aproape 19 de milioane de oameni) au luat suplimente cu ulei de pește în ultima lună.
Noile recomandari se bazează pe o analiză a 15 studii clinice care au testat efectele uleiului de pește asupra sănătății inimii. Nu toată lumea crede că noile recomandări sînt utile, totuși. „Sincer, nu pot sprijini acest lucru”, a declarat dr. Steven Nissen, de la Cleveland Clinic, Ohio. El se teme că unii pacienţi vor înlocui medicamentele cu ulei de pește. „Teama mea este că acest lucru va provoca daune publice serioase”, a spus Nissen.
Două studii mai vechi (înainte de 2002) au constatat că uleiul de pește a redus cu 15% riscul pacienţilor cu risc de deces, atac de cord sau accident vascular cerebral. Cele mai multe studii recente nu au găsit astfel de beneficii. La pacienţii cu insuficienţă cardiacă şi care luau ulei de peşte, un studiu din 2008 a constatat că aceştia au avut un risc cu 8% mai mic de deces sau spitalizare în următorii patru ani. Dar studiile recente de pacienţi cu atac de cord nu arată niciun beneficiu.
Heart Association a indicat o posibilă explicație: pacienții din studiile recente au fost mult mai susceptibili de a urma tratament cu statine sau de a fi suferit angioplastii. Deci, este posibil ca uleiul de pește să aibă un efect redus atunci cînd un pacient este deja pe un tratament standard „maximal”.
Potrivit lui Siscovick, dovezile sugerează că uleiul de peşte nu ajută prin prevenirea înfundării arterelor, ci prin reducerea riscului unei tulburări de ritm cardiac, care ar pune viața în pericol.
Raportul a urmărit doar studiile cu ulei de pește și nu cu acizi graşi omega-3 din pește.
Sursa: webmd.com