Lista legumelor şi fructelor cu şi fără pesticide
Căpşunele conduc în topul fructelor şi legumelor impregnate cu pesticide, realizat de Departamentul Agriculturii din SUA. Spanacul e pe locul al doilea.
Analiza a constatat că aproape 70% din cele 48 de tipuri de produse cultivate în mod convențional au fost contaminate cu reziduuri de pesticide. Au fost găsite 178 de pesticide și reziduuri de pesticide diferite pe mai mult de 35.000 de probe. Pesticidele au rămas pe fructe și legume după spălare și, în unele cazuri, chiar şi după răzuire, spune raportul.
Mai mult de 98% din mostrele de căpșune, spanac, piersici, nectarine, cireșe și mere au fost testate pozitiv pentru reziduuri. O singură probă de căpșune a prezentat 20 de pesticide diferite.
Iată lista celor mai pline de pesticide legume şi fructe:
- căpșune
- spanac
- nectarine
- mere
- piersici
- pere
- cireșe
- struguri
- ţelină
- roșii
- ardei gras
- cartofi
Alimente organice sînt prietenoase cu mediul, dar mult mai scumpe decît produsele convenționale. În unele cazuri, preţul se justifică, produsele nefiind expuse la substanțe chimice și ingrediente artificiale. În alte cazuri, legumele organice nu sînt cu nimic mai sănătoase decît cele din agricultura convențională.
Lista celor mai curate legume şi fructe conţine produse care e cel mai puțin probabil să conțină pesticide. Porumbul dulce și avocado se află în fruntea listei. Doar 1% dintre aceste fructe au prezentat pesticide detectabile. Mai mult de 80% din ananas, papaya, sparanghel, ceapă și varză nu au avut niciun reziduu de pesticide.
Iată lista legumelor şi fructelor fără prea multe pesticide sau deloc:
- porumb dulce
- avocado
- ananas
- varză
- ceapă
- mazăre dulce congelată
- papaya
- sparanghel
- mango
- vinete
- pepene galben
- kiwi
- cantalup (varietate de pepene galben)
- conopidă
- grapefruit
Lista a fost discreditată de către comunitatea științifică. O analiză a constatat că un copil ar putea mînca mii de porţii de fructe şi legume într-o zi înainte de a afișa efecte ale reziduurilor de pesticide. Aceste reziduuri se regăsesc în concentraţii sub limitele stabilite de către Agenția de Protecție a Mediului „și nu prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor”, nici măcar a sugarilor.
Studiul arată că: „Beneficiile pentru sănătate ale unei diete bogate în fructe şi legume sînt mai mari decît riscurile expunerii la pesticide. Să mănînci legume şi fructe obişnuite este mult mai bine decît să nu le mănînci”.
Sursa: webmd.com