Cosmetică

Beneficii posibile și modul de utilizare a uleiului de rozmarin

Beneficiile rozmarinului au fost promovate de secole. Aceste beneficii sunt susținute datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatorii și neurologice ale plantei. Un astfel de beneficiu este utilizarea sa în promovarea creșterii părului și prevenirea căderii acestuia.

Uleiul esențial de rozmarin este un ulei puternic extras din frunzele și vârfurile florale ale rozmarinului. Numele științific al plantei este Rosmarinus officinalis. Atunci când este aplicat pe păr, se amestecă câteva picături de ulei de rozmarin cu un ulei purtător (cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de avocado). O altă opțiune este să amesteci câteva picături de ulei cu șampon sau balsam. Niciodată să nu aplici uleiul esențial nediluat direct pe păr sau pe scalp.

Cum poate ajuta uleiul de rozmarin la creșterea părului

Un studiu din 2022 a găsit dovezi că uleiul de rozmarin poate ajuta la creșterea părului. Aici, cercetătorii au încercat să formuleze oleogeluri (geluri făcute din ulei vegetal) care conțin două uleiuri esențiale (cedru și rozmarin), separat și în combinație, pentru a evalua efectele lor asupra creșterii părului pe cobai șobolani.

Animalele experimentale au fost tratate cu o cremă de epilare, iar oleogelurile au fost aplicate timp de șase săptămâni. Unii șobolani au primit oleogelurile separat, alții au primit oleogelurile în combinație, iar alții au primit minoxidil 2%, ingredientul principal din produse populare de creștere a părului cum ar fi Rogaine.

Rezultatele privind creșterea părului au arătat că oleogelul cu ulei de rozmarin a avut efecte mai mari decât cedrul. Oleogelul de rozmarin a avut efecte similare cu minoxidilul.

Un studiu din 2015 a constatat că uleiul de rozmarin poate ajuta la tratamentul alopeciei androgenetice (un tip comun de cădere a părului asociată cu hormonii sexuali androgeni, inclusiv testosteronul) și poate reduce căderea părului asociată acestei afecțiuni.

Cercetătorii cred că uleiul de rozmarin funcționează prin stimularea creșterii părului și blocarea efectelor unui tip de testosteron, care micșorează foliculii de păr și duce la căderea părului. În acest studiu, participanții au folosit ulei de rozmarin timp de șase luni. Rezultatele au arătat efecte similare cu cele ale minoxidilului.

Ce cauzează căderea părului și subțierea în rândul femeilor și bărbaților?

În plus față de reducerea căderii părului și stimularea creșterii acestuia, rozmarinul a fost asociat și altor beneficii pentru păr și scalp, inclusiv reducerea mătreții și limitarea încărunțirii premature.

Mătreața este o afecțiune comună a scalpului care determină exfolierea pielii de pe scalp. Conform unei recenzii din 2022 privind Chimia Combinatorică și Screeningul de Înaltă Trecere, uleiurile esențiale au un potențial puternic de a fi dezvoltate ca produse anti-mătreață.Uleiul de rozmarin poate, de asemenea, să limiteze inflamația și iritarea scalpului.

Unele dovezi sugerează că uleiul de rozmarin ar putea ajuta la prevenirea încărunțirii premature a părului. Cercetările în această direcție au fost limitate și sunt necesare mai multe studii pentru a determina efectele uleiului de rozmarin asupra culorii părului.

Dacă te confrunți cu căderea părului sau subțierea acestuia, este  cel mai bine să consulți un dermatolog certificat pentru a evalua tipul de cădere a părului. Acest lucru poate ajuta la ghidarea celor mai bune opțiuni de tratament.

Cum să folosești uleiul de rozmarin pentru creșterea părului

Una dintre cele mai simple modalități de a folosi uleiul de rozmarin pentru creșterea părului este să achiziționezi șampon cu ulei de rozmarin deja în compoziție. Va trebui să alegi un șampon cu o concentrație mai mare de ulei de rozmarin.

Alte modalități de a folosi uleiul de rozmarin pentru creșterea părului sunt:

Adaugă la șamponul tău preferat Când îți speli părul, adaugă câteva picături de ulei de rozmarin în șamponul tău. Nu adăuga prea mult pentru a evita iritațiile pielii. Începe cu două sau trei picături per aplicare a produsului de șampon (cum ar fi o mostră de șampon de dimensiunea unui sfert de dolar american).

Fă un șampon homemade cu ulei de rozmarin Poți găsi rețete pentru baze de șampon homemade online. Odată ce decizi ce bază de rețetă să folosești, poți adăuga ulei de rozmarin la șamponul făcut acasă.

Masează direct pe scalp Poți aplica uleiul esențial de rozmarin direct pe scalp, dar trebuie să-l diluezi folosind mai întâi un ulei purtător. Uleiurile purtătoare, cum ar fi uleiul de argan, uleiul de cocos sau uleiul de floarea-soarelui, te pot ajuta să folosești uleiul esențial.

Adaugă câteva picături de ulei de rozmarin în uleiul purtător pentru a face uleiul pentru masajul în păr. Asociația Națională de Aromaterapie Holistică recomandă utilizarea a nu mai mult de 20 de picături de ulei esențial per uncie de ulei purtător.

Odată ce amesteci uleiul de rozmarin cu uleiul purtător, masează-l pe scalp, apoi îl lași să acționeze  câteva minute înainte de a spăla parul. Utilizarea zilnică a soluției de ulei esențial în păr sau pe scalp este în general sigură, cu condiția să nu folosești prea mult ulei de rozmarin.

Evitarea riscurilor și efectelor secundare ale uleiului de rozmarin

Uleiul esențial de rozmarin este considerat sigur atunci când este aplicat pe scalp sau piele după ce este diluat cu un ulei purtător. Cu toate acestea, este posibil să experimentezi iritații ale pielii sau o reacție alergică. Prin urmare, trebuie să fii atent să nu aplici prea mult pe scalp.

Evită să ajungă soluția de ulei esențial de rozmarin în ochi. Dacă ajunge în ochi, clătește-i rapid cu apă rece.

Nu se cunoaște prea mult despre siguranța uleiului de rozmarin în cazul persoanelor gravide sau care alăptează. Chiar dacă uleiul de rozmarin este folosit uzual, este o idee bună să confirmi riscurile și efectele secundare cu medicul tău.

Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, ulcer gastric și boală inflamatorie intestinală, nu ar trebui să folosească ulei esențial de rozmarin.

Uleiul de rozmarin poate interacționa și cu unele medicamente, inclusiv:

Anticoagulante, inclusiv warfarină și Plavix (clopidogrel)

Inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (folosiți pentru tratarea hipertensiunii arteriale și insuficienței cardiace), inclusiv Vasotec (enalapril) și Zestril (lisinopril)

Diuretice  inclusiv Lasix (furosemid)

Medicamente antidiabetice (deoarece poate afecta glicemia)

Litiu (stabilizator al stării de spirit) Deși efectele secundare sunt rare în cazul utilizării topice, verifică cu medicul tău înainte de a folosi uleiul .

Uleiul de rozmarin poate fi administrat copiilor. Cu toate acestea, va trebui să faci un test de probă (aplicându-l pe o zonă mică pentru a observa o reacție) înainte de a-l aplica mai general pe piele. Va trebui să diluezi uleiul de rozmarin. Niciodată să nu aplici uleiul esențial nediluat direct pe piele.

Pentru uz intern, folosește doar ulei de rozmarin certificat în acest scop.

Unde să găsești uleiul de rozmarin pentru păr

Poți cumpăra produse pentru păr infuzate cu rozmarin la magazine de specialitate  sau de la un comerciant online. Acestea includ șampoane, balsamuri, uleiuri pentru scalp și păr, și măști pentru păr. De asemenea, poți găsi picături de ulei esențial de rozmarin la magazine de cosmetice, farmacii sau magazine tip plafar.

Administrația pentru Alimente și Medicamente nu reglementează produsele pe bază de plante precum uleiurile esențiale în ceea ce privește puritatea sau puterea. Aceasta înseamnă că va trebui să faci o cercetare temeinică atunci când achiziționezi uleiuri esențiale pentru utilizare în păr și pe scalp.

Verifică eticheta pentru a te asigura că produsul este 100% pur și nediluat. Pentru a preveni iritațiile pielii sau alte efecte secundare, evită uleiurile care conțin parfumuri și alte ingrediente artificiale.

Întotdeauna urmează informațiile de pe etichetă ale produsului pentru dozare și diluare a uleiului esențial de rozmarin. Diluează uleiul esențial cu un ulei purtător atunci când îl folosești pe păr și pe scalp.

 

Rezumat

Uleiul esențial de rozmarin a fost folosit pentru a promova creșterea părului, iar cercetările arată că ar putea fi la fel de eficient ca unele produse comerciale pentru creșterea părului. De asemenea, ar putea ajuta la prevenirea căderii părului, a mătreții și a îngrășării premature a părului.

Utilizarea topică a uleiului de rozmarin este în general sigură, cu toate că reacțiile alergice și iritațiile pielii sunt posibile. Ar trebui să diluezi uleiul cu un ulei purtător înainte de a-l folosi pe păr.

De asemenea, poți achiziționa produse pentru păr care deja conțin ulei de rozmarin. Atunci când achiziționezi picături de ulei esențial de rozmarin, alege produse 100% pure și nediluate, care nu conțin parfumuri și aditivi.

Unele persoane ar trebui să verifice cu furnizorii lor de îngrijire medicală dacă este sigur să folosească ulei de rozmarin topic.Femeile gravide și care alăptează, precum și persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate sau care iau anumite medicamene, este indicat să consulte medicul înainte de a utiliza topic acest ulei.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns