ControversePieleaUtile

Ştii ce cumperi? Ingrediente nocive în cremele de protecţie solară

Pielea este cel mai mare organ al corpului omenesc, cu o suprafață de 1,5 metri pătrați în cazul unui adult. Stratul profund al pielii este responsabil pentru producerea de melanină, care absoarbe razele ultraviolete nocive și creează un pigment care îi oferă pielii aspectul de bronz după expunerea la soare. Factorul de protecție solară (SPF) indică gradul de protecție împotriva arsurilor solare al fiecărui produs, printr-un număr care arată de cîte ori este mai mare timpul care trece de la aplicarea cremei pînă la înroșirea pielii, față de timpul de înroșire a pielii fără aplicarea cremei. Valorile acestui factor variază de la 6 la 50+.

Medicii de specialitate avertizează că nu trebuie să ne imaginăm că un produs cu SPF 50 ne protejează triplu față de altul cu SPF 15, deși ambele ecranează foarte bine radiațiile UV-B. Concret, produsele cu SPF 6 absorb 87,5% din radiații, cele cu SPF 12 absorb 91,7% din radiații, SPF 15 absoarbe 94%, iar SPF 50 absoarbe 98% din radiații. Protecția anunțată pe ambalajul produsului este calculată în condiții standard, de aceea dacă nu aplicăm o cantitate suficient de mare și dacă nu reaplicăm după baia în mare sau piscină, după ce ne-am șters cu prosopul sau dacă transpirăm, această protecție este considerabil mai redusă. Cremele de protecţie conţin filtre selective (chimice), din substanțe organice complexe care au efecte dăunătoare multiple, în special asupra copiilor.

Specialiştii avertizează că e bine să nu folosim acele creme de protecţie solară care conțin: parabeni/conservanți, alcool etilic, ftalați, formaldehyde, silicon, nanoparticule de silica, nanoparticule de dioxid de titan, nanoparticule de tetra-methylbutylphenol, coloranți sintetici, sodium lauryl sulfate (SLS), polietilen glicol (PEG-uri), fenoxietanol, uleiuri minerale, benzophenone-3, nickel, alergeni cunoscuți, parafine, parfum sintetic. Aceste substanţe au potențialul cancerigen, mutagen sau toxic.

Articolul integral în romanialibera.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.