AlimenteCancerNutriţie

Cancerul vine din mâncarea arsă

Acrilomida este o moleculă toxică legată de creşterea riscului apariţiei cancerului. Se formează în timpul prăjirii sau coacerii alimentelor bogate în carbohidraţi.

Pericolul acrilomidelor a fost descoperit într-un tunel subteran. Acum 20 de ani, muncitorii lucrau pe creasta Hallendsas din peninsula Bjare (sudul Suediei). Vacile din acea zonă au început să prezinte simptome neobişnuite, ameţeală şi uneori leşin şi moarte. S-a constatat că vacile au băut apă contaminată cu o moleculă toxică, acrilomida. Constructorii utilizau un polimer, poliacrilamidă, pentru a repara crăpăturile. Testele au demonstrat că muncitorii din grupul de control aveau un nivel crescut de acrilomide în sînge. În primă fază, experţii au considerat că sursa sînt burgerii. Nivelul crescut de acrilomide a fost descoperit în produsele care conţineau cartofi prăjiţi, precum şi în cafea.

Nu contează dacă mîncarea este organică sau nu, modul de preparare contează. Acrilomidele se formează în reacţiile dintre aminoacizii naturali şi carbohidraţi şi nu se regăsesc în mîncarea negătită sau fiartă. Lactatele, carnea sau peştele nu conţin, în general acrilomide. În schimb, alimentele bogate în amidon dezvoltă acrilomide prin prăjire. O regulă de aur a luat naştere, mîncarea trebuie gătită pînă devine aurie, nu neagră. Pâinea prăjită trebuie aruncată dacă s-a ars.

Pentru a evita formarea acrilomidelor, alimentele ar trebui gătite la temperaturi scăzute, dar atenţie, prin această metodă bacteriile nu pot fi distruse, aşa că riscul intoxicaţiilor alimentare creşte.

Cercetătorii nu au stabilit dacă acrilomida este cancerigenă atunci cînd este consumată în cantităţi mici.

Articolul integral în csid.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.