Mişcare şi naturăSport

Exerciţiile de stretching, utile la orice vîrstă

Stretching-ul este un gen de exerciţii fizice şi posturi care ajută la încălzirea tuturor muşchilor, fortificarea articulaţiilor, antrenarea mobilităţii, îmbunătăţirea performanţelor individuale, reducerea tensiunilor şi durerii, relaxare.

Practic, stretching-ul nu are contraindicaţii pentru omul sănătos şi este recomandat oricui, indiferent de vîrstă.
1. Printr-un program adecvat de streching, riscul de acidentare scade considerabil. Studiile recente ne arată că stretching-ul static ajută la refacerea musculară după efort. Stretching-ul static implică o mişcare uşoară, controlată, ce creşte gradual întinderea muşchiului cu menţinerea pentru 15-30 de secunde în zona maximă unde nu există durere.
2. Stretching-ul îmbunătăţeşte postura şi echilibrul.
3. Stretching-ul reduce riscul apariţiei durerilor lombare, producînd relaxare în zona musculaturii lombare prin mărirea flexibilităţii în fesieri, femurali, cvadricepşi sau altă musculatură ataşată de zona pelviană.
4. Un alt beneficiu extraordinar este că stretching-ul ajută la aprovizionarea cu sînge şi nutrienţi a articulaţiilor. Creşte temperatura ţesutului articular, ceea ce duce la o mai bună transportare a nutrienţilor. Ca rezultat, creşte elasticitatea ţesutului ce înconjoară articulaţia şi automat performanţa sportivă a acesteia.
5. Stretching-ul ajută lichidul sinovial din articulaţie, ceea ce înseamnă şi o lubrifiere optimă, crescînd astfel mobilitatea articulaţiei, reducîndu-se durerile ce pot surveni de pe urma activităţii sportive excesive.
6. Un alt beneficiu mai puţin cunoscut este îmbunătăţirea coordonării neuromusculare, mai precis a timpului prin care un impuls călătoreşte de la corp la creier şi înapoi.

Articolul integral în doc.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns