Nu lăsaţi copiii să traverseze strada singuri înainte de 14 ani!
Un nou studiu arată că puştii n-ar trebui lăsaţi să traverseze singuri strada, deoarece abia după ce împlinesc 14 ani pot învăţa să navigheze prin trafic.
Un nou studiu realizat de Universitatea din Iowa a constatat că, pînă la vîrsta de 14 ani, copiii nu au percepția și abilitățile motorii pentru a traversa în siguranță un drum aglomerat. În cadrul experimentelor, copiii cu vîrste cuprinse între 6 și 14 ani s-au aflat într-un mediu simulat, în care li s-a cerut să traverseze de mai multe ori o bandă a unui drum aglomerat. Doar atunci cînd copiii au ajuns la adolescență au reușit să traverseze cu puţine incidente sau deloc.
Fiecare copil s-a confruntat cu un șir de vehicule virtuale care circulau cu 40 km pe oră (considerată o viteză de referință pentru un cartier rezidențial) și au traversat o singură bandă de trafic (aproximativ 9 metri) de 20 de ori. Timpul dintre vehicule a variat de la 2 la 5 secunde.
Rezultate:
- Copiii de 6 ani au fost loviţi de vehicule în 8% din încercări
- Cei de 8 ani au fost accidentaţi în 6% din încercări
- Cei de 10 ani au fost loviţi de maşini în 5% din încercări
- Cei de 12 ani au fost accidentaţi în 2% din încercări
- Copiii cu vîrsta de 14 ani și peste nu au suferit accidente virtuale.
„Majoritatea copiilor, ca şi adulţii, aleg decalaje de dimensiuni similare între masina trecută şi cea care se apropie. Dar cei mici nu sînt capabili să estimeze timpul, precum adulții”, a spus Elizabeth O’Neal, student în ştiinţe psihologice.
Studiul a constatat că aceşti copii s-au luptat cu două variabile principale atunci cînd au decis dacă este sigur să treacă strada. Prima a fost abilitatea lor de percepție sau modul în care ei judecă decalajul dintre o mașină care a trecut și una care se apropie. Copiii mai mici au mai multe dificultăți în luarea deciziilor perceptive corecte pe o stradă aglomerată.
În al doilea rînd, e vorba despre abilitățile lor motorii sau cît de repede au pus pasul de pe bordură în stradă, după ce a trecut o mașină. Copiii mai mici au fost incapabili să-şi sincronizeze acest prim pas la fel de precis ca și adulții, ceea ce le-a oferit mai puțin timp să treacă strada înainte de a veni mașina următoare. La șase ani, copiii traversează strada mai repede decît adulţii, pentru că nu realizează că din cauza grabei pot fi loviţi de mașini. Numai la vîrsta de 14 ani se dezvoltă abilitățile de a determina cînd să treacă în siguranță.
Cercetătorii recomandă ca părinţii să-i înveţe pe copii să aibă răbdare, iar copiii mai mici sînt încurajați să aleagă momente fără maşini chiar mai mari decît cele pe care le-ar alege adulţii pentru ei înşişi.
„Dacă există locuri unde copiii sînt foarte susceptibili să traverseze drumul deoarece acela este cel mai eficient drum spre școală, de exemplu, iar traficul nu e reglementat, acolo ar fi înțelept să avem semafoare”, a spus dr. Jodie Plumert, profesor universitar la UI Departamentul de Științe psihologice și Brain.
Sursa: dailymail.co.uk