Învățămîntul superior a fost legat de locuri de muncă mai bune, de salarii mai mari și, conform unui studiu recent, şi de o inimă mai sănătoasă.

Persoanele care petrec mai mulți ani în școală au un risc mai scăzut pentru boli de inimă, potrivit unei echipe internaționale de cercetători de la Universitatea din Lausanne, Elveția, University College London și a Universității Oxford din Anglia.

Creșterea numărului de ani pe care oamenii îi petrec în sistemul educaţional poate scădea riscul de apariţie ulterioară a unei boli cardiace coronariene”, spun cercetătorii.

„Cresterea nivelului de educatie în populaţia generală” ar putea îmbunătăţi sănătatea populaţiei, susţine dr. Taavi Tillmann, de la departamentul de epidemiologie şi sănătate publică al University College.

Studiile anterioare au legat o educație mai înaltă de o reducere a riscului de îmbolnăvire a inimii. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă educația de lungă durată oferă acest beneficiu sau dacă este rezultatul altor factori, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, au menționat autorii studiului.

Pentru a investiga această asociere, echipa a examinat 162 de variante genetice în corelaţie cu anii de școlarizare de la aproape 544.000 de bărbați și femei, majoritatea de origine europeană. Autorii studiului au concluzionat că o predispoziție genetică pentru mai multă educație a fost legată de un risc mai mic de boli de inimă.

Mai exact, 3,6 ani de educaţie în plus, sau echivalentul liceului, ar duce la o reducere cu aproximativ o treime a riscului de boli de inimă.

O tendință genetică de a obține mai multă educație a fost legată şi de cote mai scăzute de fumat, exces de greutate și niveluri nesănătoase ale grăsimilor în sînge, factori care ar putea explica legătura dintre educaţie și riscul bolilor cardiace.

Studiul nu arată o relație directă cauză-efect.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Doctor Expres

Recent Posts

Maxima tensiunii arteriale nu trebuie să fie mai mare de 12

Hipertensivii ar trebui să-şi scadă tensiunea arterială pînă la niveluri mult inferioare celor recomandate, potrivit…

2 săptămâni ago

Unele ouă n-ar trebui să stea în frigider

Cei mai mulţi oameni se grăbesc să pună ouăle în frigider după ce se întorc…

3 săptămâni ago

Ce şi de ce să mănînci dimineaţa?

Toată lumea ştie că masa de dimineaţă e cea mai importantă, că în niciun caz…

o lună ago

Elixir cu colagen din fructe, pentru piele, unghii şi articulaţii

Deşi corpul produce colagen pe tot parcursul vieții, producția se degradează și scade în timp.…

2 luni ago

Beneficii posibile și modul de utilizare a uleiului de rozmarin

Beneficiile rozmarinului au fost promovate de secole. Aceste beneficii sunt susținute datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatorii…

2 luni ago

Cauzele  și tratamentul pentru  țiuitul din urechi (Tinitus)

Cauzele  și tratamentul pentru  țiuitul din urechi (Tinitus). Ce este tinitusul? "Tinitus" (pronunțat "tin-NITE-us" sau…

2 luni ago