BoliInimă şi sistem circulatorŞtiri

Premieră mondială: tratament de regenerare a inimii

Compania CellProthera, care a creat o terapie capabilă să repare celulele inimii, a anunţat că specialiştii au injectat în inimile a cinci pacienţi un tratament de regenerare a celulelor cardiace, ceea ce constituie o premieră mondială la om.

Tramentul injectat provine din celule stem ale sîngelui, care susţin regenerarea funcțională a mușchiului inimii. Totul face parte dintr-un studiu clinic realizat în 7 clinici din Franța şi în Marea Britanie, ca urmare a unui studiu clinic pilot, efectuat în perioada 2002-2007, de către profesorul Philippe Henon, de la Institutul de Cercetare a Transplantului, Paris.

Aceste prime cinci injecții aduc speranţă tot atîtor persoane care au suferit un atac de cord, dar şi următorilor 44 de pacienţi francezi şi britanici eligibili pentru acest studiu clinic (au suferit un infarct miocardic sever).

Scopul studiului este regenerarea inimii afectată de infarctul miocardic cu ajutorul celulelor stem „adulte”, obținute dintr-o simplă probă de sînge. Apoi, printr-un proces de multiplicare celulară in vitro, se produc, prin metode standardizate și industriale, grefe de celule stem. Acest lucru va permite țesutului inimii și vaselor de sînge să se refacă.

Noua procedură poate preveni transplantul de organe, necesar în anumite cazuri. Tratamentul și consecințele sale sînt mai blînde decît în cazul transplantului. „Inima se reface normal”, susţin reprezentanţii companiei.

Studiul clinic pilot realizat de profesorul Philippe Henon a obţinut rezultate spectaculoase în tratamentul infarctului miocardic. Acest lucru a permis supraviețuirea pe termen lung a subiecţilor, evitîndu-se astfel apariția insuficienței cardiace secundare. În cele din urmă, pacienţii au putut să facă sport și să lucreze din nou. Ei iau acum foarte puține medicamente și nu a mai fost necesar niciodată să fie spitalizaţi.

Sursa: 20minutes.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns