Mai multă carte, mai multă sănătate
Învățămîntul superior a fost legat de locuri de muncă mai bune, de salarii mai mari și, conform unui studiu recent, şi de o inimă mai sănătoasă.
Persoanele care petrec mai mulți ani în școală au un risc mai scăzut pentru boli de inimă, potrivit unei echipe internaționale de cercetători de la Universitatea din Lausanne, Elveția, University College London și a Universității Oxford din Anglia.
„Creșterea numărului de ani pe care oamenii îi petrec în sistemul educaţional poate scădea riscul de apariţie ulterioară a unei boli cardiace coronariene”, spun cercetătorii.
„Cresterea nivelului de educatie în populaţia generală” ar putea îmbunătăţi sănătatea populaţiei, susţine dr. Taavi Tillmann, de la departamentul de epidemiologie şi sănătate publică al University College.
Studiile anterioare au legat o educație mai înaltă de o reducere a riscului de îmbolnăvire a inimii. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă educația de lungă durată oferă acest beneficiu sau dacă este rezultatul altor factori, cum ar fi dieta și exercițiile fizice, au menționat autorii studiului.
Pentru a investiga această asociere, echipa a examinat 162 de variante genetice în corelaţie cu anii de școlarizare de la aproape 544.000 de bărbați și femei, majoritatea de origine europeană. Autorii studiului au concluzionat că o predispoziție genetică pentru mai multă educație a fost legată de un risc mai mic de boli de inimă.
Mai exact, 3,6 ani de educaţie în plus, sau echivalentul liceului, ar duce la o reducere cu aproximativ o treime a riscului de boli de inimă.
O tendință genetică de a obține mai multă educație a fost legată şi de cote mai scăzute de fumat, exces de greutate și niveluri nesănătoase ale grăsimilor în sînge, factori care ar putea explica legătura dintre educaţie și riscul bolilor cardiace.
Studiul nu arată o relație directă cauză-efect.
Sursa: webmd.com
Comentariile sunt închise.