Putem ajunge pe exoplanete, dar nu foarte sănătoşi

NASA a anunţat descoperirea a şapte exoplanete, iar imaginaţia şi speranţa tuturor au prins aripi. Poate că, într-o bună zi, cînd Terra va fi suprapopulată, vom locui pe una din aceste planete. Dar vom putea ajunge acolo sănătoşi?

Perspectiva colonizării spaţiului pare îndepărtată, atîta vreme cît călătoria în spaţiul extraatmosferic influenţează negativ sănătatea. Publicaţia Science et Avenir a explicat ce modificări se produc în corpul astronauţilor.

Drumul fără întoarcere

Singura misiune de colonizare a spaţiului din acest moment este „Mars One”, lansată în 2012 de către olandezii Bas Lansdorp (inginer) și Arno Wielders (fizician).

Miliardarul Elon Musk, fondatorul SpaceX, visează să trimită şi el oameni pe Planeta Roșie, dar oferă şi o cale de revenire pe Terra (în cazul în care coloniștii vor fi capabili să producă, la nivel local, combustibilul necesar zborului de întoarcere). Aceste proiecte sînt criticate de mai mulți oameni de știință, care semnalează numeroasele obstacole tehnologice, dar mai ales financiare (1,4 miliarde euro).

Reproducerea în imponderabilitate

Pînă în prezent, oamenii de ştiinţă nu au studiat ce s-ar întîmpla cu oamenii, după mai multe generaţii petrecute în cosmos. Probabil pentru că fertilizarea în spațiu este deja un obstacol la ora actuală. Deci cum se vor reproduce oamenii în imponderabilitate? NASA a făcut experimente pe animale pentru a studia sexul în spaţiu. Prima acuplare în imponderabilitate a avut loc în 1994, la o specie de pești abundenţi în cîmpurile de orez. Astronautul francez Claudie Haignere a participat la un experiment similar în 1996, pentru a determina dacă fertilizarea naturală și dezvoltarea embrionară la vertebrate (triton) ar putea avea loc în microsimulatorul de imponderabilitate. Această lucrare a evidențiat anomalii în anumite stadii ale dezvoltării embrionare, la nivelul diviziunii celulare și la închiderea tubului neural.

În mod oficial, NASA nu comentează cu privire la posibilele relaţii sexuale între astronauţi în spaţiu. În 1992, Mark Lee și Jan Davis, un cuplu căsătorit, au făcut parte din aceeași misiune spațială. Dar nu se cunosc amănunte despre viaţa lor intimă în rachetă.

Cu toate acestea, agenția spațială americană este interesată de problema proiectării unui copil în microgravitaţie. Un studiu publicat în 2010 de trei oameni de știință aduce dezamăgire: radiațiile solare sînt prea periculoase pentru gestație. Razele cosmice care bombardează nava în timpul unui voiaj lung reduc concentrația spermei la bărbați și sterilizează ovulul fertilizat. Chiar și dacă fătul ajunge la termen, ADN-ul acestuia ar suferi mutații. Din fericire pentru supraviețuirea speciei noastre, există fertilizarea in vitro.

Sănătatea fără gravitaţie

Multe studii arată că, misiunile pe termen lung în cosmos prezintă riscuri pentru sănătate: în absența forței gravitaționale, celulele organismului sînt supuse la mai puțină presiune, ceea ce le perturbă organizarea și stabilitatea, formate şi antrenate sub influenţa gravitației terestre. Ca să nu mai vorbim de expunerea la radiațiile cosmice. Astfel, astronauţii au corpul mai fragil: sistemul lor imunitar slăbeşte, ceea ce îi face mai vulnerabili la agenți patogeni, riscul pierderii de masă osoasă şi fracturi creşte, scade masa musculară, mai ales la nivelul picioarelor, prin urmare, creşte necesitatea de a face mai multe ore de exerciţii fizice pe zi, pentru a nu pierde din putere şi coordonare.

Thomas Pesquet testează în prezent un dispozitiv numit MARES care măsoară pierderea masei musculare din cauza microgravitaţiei și caută exerciții adecvate pentru a limita acest efect. Pierzînd masă musculară şi subestimînd nevoile nutriţionale, astronauţii vor fi mai subțiri decît în prezent.

Alte efecte, mai puțin vizibile din exterior, au fost observate la astronauţi care au fost în misiuni de lungă durată: bătăile inimii devin neregulate, iar inima mai rotundă, ceea ce face ca această pompă să fie mai puțin eficientă. Va trebui să se găsească o modalitate de a îmbunătăți percepția vizuală și orientarea spațială, deoarece ambele vor fi afectate de microgravitaţie. În fine, razele cosmice nu iartă nici sistemul nervos al cosmonautului şi vor sta la originea bolilor degenerative.

Pentru a coloniza spațiul, ființele umane trebuie să găsească, mai întîi, soluții la aceste probleme multiple.

Sursa: sciencesetavenir.fr

Comments

comments

Doctor Expres

Recent Posts

Maxima tensiunii arteriale nu trebuie să fie mai mare de 12

Hipertensivii ar trebui să-şi scadă tensiunea arterială pînă la niveluri mult inferioare celor recomandate, potrivit…

2 săptămâni ago

Unele ouă n-ar trebui să stea în frigider

Cei mai mulţi oameni se grăbesc să pună ouăle în frigider după ce se întorc…

3 săptămâni ago

Ce şi de ce să mănînci dimineaţa?

Toată lumea ştie că masa de dimineaţă e cea mai importantă, că în niciun caz…

o lună ago

Elixir cu colagen din fructe, pentru piele, unghii şi articulaţii

Deşi corpul produce colagen pe tot parcursul vieții, producția se degradează și scade în timp.…

2 luni ago

Beneficii posibile și modul de utilizare a uleiului de rozmarin

Beneficiile rozmarinului au fost promovate de secole. Aceste beneficii sunt susținute datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatorii…

2 luni ago

Cauzele  și tratamentul pentru  țiuitul din urechi (Tinitus)

Cauzele  și tratamentul pentru  țiuitul din urechi (Tinitus). Ce este tinitusul? "Tinitus" (pronunțat "tin-NITE-us" sau…

2 luni ago