HidratareaMişcare şi naturăNutriţieSportŞtiri

Exerciţiile de Hot Yoga pot fi periculoase

Bikram sau „yoga fierbinte” este un tip de yoga în care exerciţiile se fac într-o cameră încălzită pînă la 40,5 grade C. Solicită fizicul mai mult decît yoga obişnuită, putînd duce la leziuni musculare şi deshidratare.

Casey Mace, profesor asistent de sănătate publică de la Universitatea Washington, care a studiat yoga fierbinte, spune că beneficiile şi riscurile nu sînt aceleaşi în toate tipurile de yoga.

Cercetarea ei a constatat că mai mult de jumătate din oamenii care fac yoga fierbinte au experimentat ameţeli, greaţă sau deshidratare, în ciuda beneficiilor, cum ar fi o mai mare flexibilitate şi îmbunătăţiri ale stării de spirit şi rezistenţei.

Probabil există o concepţie greşită că aceste stări sînt normale, dar nu sînt”, spune Mace.

Dacă apar senzaţii de ameţeală, dureri de cap, slăbiciune sau oboseală, acestea pot fi legate de pierderea de lichide. A trebui să iei o pauză, să te răcoreşti şi să te hidratezi. Hidratarea corectă este cheia.” Cu toate acestea, „Hot Yoga este, în general, o metodă sigură de antrenamentm efectele secundare fiind, în general, uşoare”. Dar comportă şi riscuri. Medicii din Chicago au raportat vara trecută un caz în care o femeie sănătoasă în vîrstă de 35 de ani a intrat în stop cardiac indus de insolaţie, în timpul unei şedinţe de yoga fierbinte. Femeia a supravieţuit.

Leziunile musculare şi articulare pot fi frecvente, deoarece căldura face ca oamenii să se simtă mai supli decît sînt în realitate, astfel că încep să exagereze cu exerciţiile.

Carol Ewing Garber, profesor de ştiinţa mişcării, spune: „Trebuie să priveşti cu precauţie aceste studii, deoarece sînt realizate cu profesori de yoga de înaltă calitate, bine pregătiţi, în cele mai bune condiţii. Realitatea este că, în lumea reală, există o mulţime de variabile”.

Cercetătorii australieni au descoperit că a fost realizat un singur studiu controlat, cele mai multe studii despre yoga fierbinte nu au urmărit efectele secundare.

Deci, cît de atent ar trebui să fii? Dacă ai tensiune arterială scăzută sau orice altă problemă de sănătate, consultă medicul înainte de a încerca yoga fierbinte. Dacă eşti predispus la insolaţie sau deshidratare, mai bine renunţă.

Dacă faci yoga fierbinte, bea multă apă înainte, în timpul şi după exerciţii.

Sursa: mirror.co.uk

Comments

comments

Lasă un răspuns