Trei motive sănătoase pentru a folosi oțetul din vin roșu
Trei motive sănătoase pentru a folosi oțetul din vin roșu.
Acest condiment are câteva beneficii pentru sănătate dovedite științific, dar circulă și unele mituri.
Un ingredient cheie în dressingurile de salată, panzanellas și chiar în trucuri pentru grădinărit, oțetul din vin roșu este un produs de bază în multe cămări. Și, la fel ca oțetul din cidru de mere, probabil ai auzit că are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Cei care folosesc oțetul din vin roșu îl laudă pentru efectele sale pozitive asupra sănătății inimii și îngrijirii pielii. Dar sunt toate aceste afirmații susținute de medici? Citește mai departe pentru a afla ce spun experții în nutriție despre rolul oțetului din vin roșu în alimentația noastră.
Ce este oțetul din vin roșu?
Oțetul din vin roșu este obținut prin fermentarea vinului roșu. Gustul său acru îl face un favorit în bucătărie, adăugând savoare în marinade, sosuri și multe alte rețete. Deoarece oțetul din vin roșu conține acid acetic – la fel ca toate tipurile de oțet – este, de asemenea, o alegere excelentă pentru produse de curățare de casă, fiind suficient de puternic pentru a îndepărta murdăria persistentă.
Beneficiile pentru sănătate ale oțetului din vin roșu
1. Reduce nivelul zahărului din sânge
Cercetările sugerează o relație între consumul de oțet din vin roșu și reducerea glicemiei pe stomacul gol. Acidul acetic din oțet poate încetini digestia carbohidraților, făcând eliberarea glucozei în sânge să fie mai graduală, potrivit Dr. Maria Knobel. Aceasta înseamnă că consumul de oțet din vin roșu înainte de o masă bogată în carbohidrați, cum ar fi o porție de paste sau un cartof copt, poate ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge. „Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru persoanele cu diabet de tip 2 sau rezistență la insulină, deoarece ajută la menținerea unor niveluri mai stabile ale glicemiei pe parcursul zilei,” spune Dr. Knobel, adăugând că acest lucru poate preveni pofta de mâncare și oboseala cauzate de creșterea rapidă a zahărului din sânge.
2. Îmbunătățește funcționarea inimii
Antioxidanții din oțetul din vin roșu – în special resveratrolul, care se găsește în strugurii roșii – sunt considerați benefici pentru funcționarea inimii, spune Dr. Knobel. „Unele studii au sugerat că consumul regulat de oțet poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol, ambele fiind factori de risc pentru bolile de inimă.”
3. Reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge
Oțetul din vin roșu conține și polifenoli, care pot ajuta la reducerea riscului de formare a cheagurilor de sânge, spune Dr. Knobel. Totuși, este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin această legătură.
Demontarea miturilor despre oțetul din vin roșu
Nu poate înlocui schimbările semnificative în stilul de viață
Deși studiile indică faptul că oțetul din vin roșu poate ajuta la scăderea glicemiei și la îmbunătățirea sănătății inimii, acesta nu poate fi considerat o soluție unică pentru sănătatea cardiovasculară. Deși poate face parte dintr-o dietă sănătoasă, nu poate înlocui schimbările importante în stilul de viață și medicamentele prescrise de medic. „Gestionarea tensiunii arteriale necesită, de obicei, o abordare cuprinzătoare, care include dieta, exercițiile fizice și, uneori, medicația, nu doar un singur aliment,” spune Dr. Knobel.
Nu tratează bolile cronice
Un mit dăunător despre oțetul din vin roșu este că ar putea vindeca cancerul. „Deși oțetul din vin roșu conține antioxidanți, cum ar fi polifenolii, care au fost asociați cu reducerea riscului de cancer în unele studii, a susține că poate vindeca cancerul este o exagerare semnificativă,” spune Dr. Knobel.
Nu detoxifică organismul
Cuvântul „detoxifiere” este frecvent asociat cu oțetul din vin roșu. Potrivit Dr. Knobel, aceasta este o altă înșelătorie. „Corpul uman are propriile sisteme eficiente de detoxifiere, în principal ficatul și rinichii, care nu necesită ajutor din partea suplimentelor alimentare sau a unor alimente specifice.”