Categories: HidratareaNutriţie

E bine să bei apă distilată?

Hidratarea este crucială pentru menţinerea sănătăţii. Dar apa distilată e o opţiune sănătoasă? Iată cîteva argumente pro şi contra.Apa distilată nu e nici apă plată, nici apă de la robinet. Se obţine din aburii apei fierbinţi. Prin fierberea apei, mineralele şi alte impurităţi sînt distruse, lăsînd apa distilată într-o stare „mai pură”. Din acest motiv, unii oameni cred că un consum de apă distilată poate ajuta la curăţarea corpului de substanţe chimice inutile. Alţii cred că mineralele din apa potabilă sînt necesare pentru o bună stare de sănătate.

Aproape toate felurile de apă conţin „impurităţi”: minerale, nutrienţi, contaminanţi. Din apa distilată au fost eliminate aceste impurităţi prin fierbere şi evaporare. Fiind lipsită de minerale şi metale, apa distilată are un un gust plat.

Deoarece nu are calorii sau zahăr, este o alegere mai bună decît sucurile încărcate cu zaharuri, care elimină de fapt apa din corp.

Riscuri

Principalele riscuri ale consumului de apă distilată sînt asociate cu lipsa de minerale dizolvate, mai ales magneziu şi calciu. Unele dintre efectele adverse ale consumului de apă distilată sau scăzută includ:

  • Un gust plat pe care mulţi oameni îl consideră neplăcut, ducînd la un consum redus de apă.
  • O scădere a funcţiei metabolice a organismului.
  • O creştere a cantităţii de urină care ar putea duce la dezechilibru electrolitic.
  • Nu reuşeşte să înlocuiască mineralele pierdute prin transpiraţie, deoarece toţi aditivii au fost îndepărtaţi în timpul procesului de distilare. Această lipsă de minerale ar reprezenta un risc semnificativ numai dacă apa distilată este singurul lichid sau aliment pe care o consumă acea persoană. Deoarece majoritatea oamenilor mănîncă şi beau o varietate de alimente şi băuturi pe tot parcursul zilei, aceştia vor primi sărurile şi mineralele de care au nevoie din aceste alte surse. Ca urmare, nu este periculos să beţi apă distilată ca parte a unei diete echilibrate, care ar trebui să includă alimente care înlocuiesc mineralele pierdute prin transpiraţie. Cu toate acestea, postirea pentru o perioadă mai lungă de timp, urmată de consumul de apă distilată poate fi periculos, deoarece organismul nu va înlocui niciunul dintre mineralele pierdute prin post.
  • În cazuri extreme, cînd o persoană bea doar apă distilată şi fără o nutriţie adecvată, poate apărea o afecţiune numită acidoză, ca urmare a modificării echilibrului pH-ului sîngelui. Balanţa pH-ului apei distilate este de 7,0, iar pH-ul sîngelui trebuie să rămînă între 7,35 şi 7,45. Acidoza se produce atunci cînd pH-ul sangvin scade sub 7,35 şi acest lucru poate duce la consecinţe grave asupra sănătăţii, inclusiv insuficienţa organelor.

Beneficii potenţiale

  • Agenţii patogeni nu supravieţuiesc procesului de distilare, consumul de apă distilată reduce riscul bolilor.
  • Deoarece apa distilată este pură, unii oameni cred că poate curăţa organismul.
  • În apa distilată, nu este prezentă nicio substanţă chimică nocivă.

Se poate bea apă distilată?

Apa distilată este sigură dacă e consumată cu moderaţie, ca parte a unei diete echilibrate. De altfel, multe băuturi şi băuturi răcoritoare conţin apă distilată. Cu toate acestea, atunci cînd apa distilată este singurul fel de apă pe care o bea o persoană, pot apărea consecinţe potenţiale asupra sănătăţii. Aceste probleme apar din cauza lipsei de minerale (dezechilibrele electrolitice) şi a efectului pe care îl are creşterea pH-ului asupra organismului.

Sursa: medicalnewstoday.com

Comments

comments

Doctor Expres

Recent Posts

Maxima tensiunii arteriale nu trebuie să fie mai mare de 12

Hipertensivii ar trebui să-şi scadă tensiunea arterială pînă la niveluri mult inferioare celor recomandate, potrivit…

2 săptămâni ago

Unele ouă n-ar trebui să stea în frigider

Cei mai mulţi oameni se grăbesc să pună ouăle în frigider după ce se întorc…

2 săptămâni ago

Ce şi de ce să mănînci dimineaţa?

Toată lumea ştie că masa de dimineaţă e cea mai importantă, că în niciun caz…

o lună ago

Elixir cu colagen din fructe, pentru piele, unghii şi articulaţii

Deşi corpul produce colagen pe tot parcursul vieții, producția se degradează și scade în timp.…

2 luni ago

Beneficii posibile și modul de utilizare a uleiului de rozmarin

Beneficiile rozmarinului au fost promovate de secole. Aceste beneficii sunt susținute datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatorii…

2 luni ago

Cauzele  și tratamentul pentru  țiuitul din urechi (Tinitus)

Cauzele  și tratamentul pentru  țiuitul din urechi (Tinitus). Ce este tinitusul? "Tinitus" (pronunțat "tin-NITE-us" sau…

2 luni ago