O analiză banală de urină vorbeşte despre riscul de Alzheimer

Neurologii de la Universitatea din Maastricht (Olanda) au observat că prezența unei anumite proteine în urină a fost asociată cu un risc mai mare de a declanşa tulburări cognitive precum boala Alzheimer.

Experţii au publicat un articol despre această descoperire în revista Neurologie, explicînd că au derulat 22 de studii, cu 27.805 de participanți. Rezultatul: oamenii a căror urină conţine un nivel ridicat de albumină au prezentat un risc de a suferi pierderi de memorie cu 35% mai mare, comparativ cu persoanele care au un nivel al albuminei mai mic sau normal.

Care este relația dintre aceste două variabile? Un nivel ridicat de albumină este un semn al bolii renale. Dar, „disfuncția renală yn este considerată un posibil factor de risc pentru tulburări cognitive sau demenţă”, dezvăluie Key Deckers, autorul principal al studiului. Pentru moment, cercetătorii nu știu care procese biologice pot explica această asociere.

Sînt necesare cercetaări suplimentare pentru a determina dacă problemele renale sînt o cauză a problemelor cognitive sau dacă ambele sînt generate de un alt mecanism”.

Sursa: medisite.fr

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *