6 adevăruri negre despre zahărul alb

O dietă bogată în zahăr poate duce la diabet şi obezitate, dar şi la o serie de tulburări neurologice, de natură cognitivă sau legate de slăbirea memoriei.

Iată ce trebuie să știi pentru despre zahăr, chiar dacă industria zahărului nu se grăbeşte să recunoască adevărul, ba chiar îl ascunde prin studii înşelătoare.

1. Nu toate zaharurile sînt rele. Corpul nostru convertește cele mai multe dintre alimentele pe care le consumăm în zahăr. Zahărul bun, sau glucoza, provine din alimente cu amidon, cum ar fi pîinea și pastele. Alimentează toate celulele corpului, inclusiv pe cele ale creierului.

Fructoza este un alt tip de zahăr. Prezent în fructe și legume, este inofensiv. Dar, atunci cînd apare în produsele alimentare prelucrate industrial, cum ar fi băuturile răcoritoare, condimentele, sosurile şi alimentele junk food, fructoza poate dăuna sănătății. Potrivit lui Kathleen Page, profesor asistent de medicină clinică la Universitatea din California de Sud, fructoza nu stimulează insulina.

2. Zahărul creează dependență. E suficientă doar o bucată de zahăr pentru a stimula eliberarea de dopamină, o substanţă chimică prezentă în mod natural în creier, care creşte dorinţa şi motivaţia. Este aceeași substanță care face ca alcoolicii și dependenții să caute în mod constant efectul stupefiant.

Într-un studiu realizat de Universitatea din California de Sud, participanţii care au mîncat alimente care conţin fructoză au simţit o creştere a senzaţiei de foame şi a poftelor, în comparație cu cei care au consumat glucoză. În plus, cînd au trebuit să aleagă între un fel de mîncare delicios servit imediat și a primi bani, după o lună de zile, consumatorii de fructoză au avut tendința să renunțe la bani pentru a beneficia de alimente bogate în calorii ( recompensă instantanee).

3. Zahărul îmbătrîneşte pielea. Excesul de zahăr reduce producția de colagen și elastină, împiedicînd reînnoirea celulelor și promovînd apariția ridurilor timpurii și lăsarea pielii. Deci, singura modalitate de a păstra pielea tînără este reducerea aportului de zahăr sau eliminarea lui completă.

4. Zahărul tulbură „indicele de saţietate”. Este bine cunoscut faptul că o dietă bogată în zahăr îngraşă. Într-adevăr, consumul de fructoză nu declanșează răspunsul neuronal responsabil pentru reglarea apetitului și determină o rezistență la leptină. Acest lucru ne face să nu ne simţim sătui.

5. Zahărul reduce factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF). Acesta este un hormon de creștere a creierului care joacă un rol important în menținerea și dezvoltarea neuronilor, învăţare şi memorie. Consumul excesiv de zahăr suprimă activitatea acestui hormon, ceea ce reduce capacitatea noastră de a învăța lucruri noi și reduce calitatea memoriei. În plus, cercetări științifice au constatat o corelație între nivelurile scăzute de BDNF și dezvoltarea bolii Alzheimer, depresie şi demenţă.

6. Efectele abţinerii de la zahăr sînt reale. Eliminat din dietă, zahărul produce simptome de sevraj și predispune la modificări ale dispoziției, anxietate sau agresiune. Pentru a evita acest lucru, este important să se reducă zahărul treptat, prin adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase.

Reduceţi consumului de alimente dulci industrializate, creșteţi aportul de legume și fructe şi înlocuiţi vechile gustări dulci cu gustări sănătoase (nuci).

Sursa: santeplusmag.com

Comments

comments

Un comentariu la „6 adevăruri negre despre zahărul alb

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *