Apa alcalină, un mare semn de întrebare

Apa alcalină se presupune că protejează organismul împotriva cancerului şi îmbătrînii premature, tratează problemele de fertilitate şi reglează nivelul PH-ului din organism. Dar aceste beneficii sînt susţinute doar de medicina alternativă.

Pînă în prezent nu au fost realizate studii concludente care să ateste beneficiile apei alcaline. De altfel, nicio autoritate medicală din lume nu recomandă explicit consumul de apă alcalină în cadrul unui tratament, dar nici nu o interzice. 

Apa alcalină, numită şi apa ionizată, are un PH între 7 şi 9,5, mai mare decît apa obişnuită, al cărei PH se situează în jurul valorii 7. Practic, apa alcalină scade aciditatea din organism, îmbunătăţind sănătatea. Stomacul este singurul organ din corpul uman cu un PH foarte acid, necesar procesării alimentelor: între 1,5 şi 3,5. Din punct de vedere biologic, se consideră că un nivel mic al PH-ului în organism poate provoca diaree, osteoporoză, anxietate, reumatism şi disfuncţii ale sistemului imunitar, dar afectează şi abilităţile celulelor de a se însănătoşi în cazul unei afecţiuni cronice sau în cazul cancerului. Un studiu publicat în anul 1989 afirma că nivelul PH-ului în tumori este mai acid decît în ţesutul sănătos. 

Apa alcalină poate fi cumpărată din magazine, în special cele cu specific naturist sau bio, dar poate fi preparată şi acasă, cu ajutorul unei instalaţii speciale de ionizare. Există şi reţete care includ folosirea bicarbonatului de sodiu şi a lămîilor. PH-ul apei poate fi măsurat cu ajutorul unor benzi speciale disponibile la orice farmacie.

Medicina alternativă asiatică susţine terapia cu apă alcalină, recomandînd-o în diverse probleme de sănătate. Chiar şi un studiu publicat în 2001 susţinea că un consum îndelungat de apă alcalină (minimum 3 luni) scade nivelul colesterolului, zahărului din sînge şi a tensiunii.

Riscuri. Un PH crescut în organism este sănătos în majoritatea cazurilor, însă nu pentru toată lumea. Persoanele cu probleme renale care urmează tratamente medicamentoase pot avea probleme din cauza mineralelor din apa alcalină, care se pot depozita în exces în organismul lor. Există şi cazuri de PH excesiv alcalin, cu simptome neplăcute ca greaţă, tremor al mîinilor, crampe musculare, confuzie şi ameţeli.

Discutaţi mai întîi cu un medic înainte de a începe un tratament cu apă alcalină.

Articolul integral în doc.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *