HidratareaIulieNutriţieŞtiri

De ce e periculos să te forţezi să bei multă apă?

Cînd vine vorba de apă, mai mult înseamnă întotdeauna mai bine? Nu neapărat. În ciuda faptului că se spune de ani de zile că ar trebui să bem opt pahare de apă pe zi, cantitatea reală de fluide de care avem nevoie variază de la persoană la persoană.

Un nou studiu a arătat ce se întîmplă în creierul şi corpul nostru atunci cînd atingem limita de sus a hidratării şi de ce s-ar putea să fie periculos să ignorăm senzaţia de suficient.

Studiul, apărut într-o publicaţie a Academiei Naţionale de Ştiinţe din SUA, a constatat că, după ce consumă cantități excesive de apă, oamenii înghit mai greu. Acest lucru pare a fi un răspuns de protecție pentru a preveni o afecțiune cu potențial letal numită hiponatremie, cunoscută şi sub numele de intoxicaţie cu apă.

Pentru acest studiu, cercetătorii au monitorizat 20 de voluntari. Li s-a cerut să evalueze nivelul efortului necesar pentru a înghiți mici cantități de apă în două situaţii diferite, atunci cînd le era sete și, mai tîrziu, după ce băuseră deja aproximativ un litru de apă. Participanții au evaluat înghițirea, în al doilea caz, ca fiind de trei ori mai dificilă decît în primul. Acest lucru a fost valabil atît pentru apă simplă, cît și pentru apă îndulcită cu zahăr.

Acest lucru a arătat că subiecţii au fost nevoiți „să depășească un fel de rezistență”, conform co-autorului Michael Farrell, profesor asociat la Universitatea Monash din Australia. „Reflexul de înghiţire se inhibă după ce a fost băută suficientă apă.” Această „inhibare a înghițirii” pare a ajuta la reglarea aportului de apă și la menținerea nivelurilor de fluid din corpul uman, dar nu este foarte simplu de manevrat. La urma urmei, participanții au fost încă în stare să înghită, chiar dacă le-a fost mai greu decît de obicei.

Scanner-ul RMN a arătat că zonele prefrontale din partea dreaptă a creierului au fost mult mai active cînd subiecţii încercau să înghită după suprasaturarea cu apă. Dacă organismul este inundat cu apă, nivelurile de sodiu pot deveni anormal de scăzute, afecțiune numită hiponatremie, care poate duce la letargie, greață, convulsii și chiar moarte. Oamenii care au pierdut mult sodiu prin transpiratie şi nu l-au pus la loc (cu sare sau o băutură cu electroliţi) sînt cei mai expuşi acestui risc.

Din fericire, participanţii la studiu nu au consumat cantități uriașe de apă și nu au fost în pericol real. „Au existat cazuri cînd maratoniştilor li s-a spus să se alimenteze cu apă și au murit, în anumite circumstanțe, pentru că au băut cu mult peste cît aveau nevoie”, a spus Farrell.

Specialiştii recomandă bărbaţilor un aport zilnic de 3,5 litri, iar femeilor 2,5 litri, inclusiv apa din alimente și alte băuturi, cum ar fi suc, ceai, cafea. Necesarul poate varia, de asemenea, în funcție de vîrstă, greutate, alte probleme de sănătate, activitate (transpiraţie). Pe scurt, spune Farrell, nu încercați să forțați nimic. „Beţi doar în funcție de sete, mai degrabă, decît conform unui program elaborat. Faceţi doar ceea ce corpul vă cere să faceţi”.

Sursa: health.com

Comments

comments

Lasă un răspuns