HidratareaNutriţie

Simptome mai puţin obişnuite ale deshidratării

Primul semn al deshidratării este, desigur, senzaţia de sete. Alte simptome: urina închisă la culoare, gura uscată, ochii uscaţi, stare de ameţeală. Pe lîngă acestea, corpul ne mai oferă un număr de simptome mai puţin cunoscute şi mai neobişnuite pe care avem tendiţa de a le ignora. Deshidratarea poate avea consecinţe grave care pot duce la oboseală cronică, atac vascular cerebral, migrene severe şi, în caz extrem, decesul. Se recomandă consumul apei la temperatura camerei şi cu un PH mai mare de 7,2 pentru a vă alcaliniza uşor. Încearcă să renunţi la sucuri sau băuturi îndulcite care te pot deshidrata.

A fi deshidratat nu înseamnă doar a-ţi fi sete. Iată şi alte semne, mai puţin obişnuite: 

1. Respiraţie urît mirositoare. Saliva e compusă din apă şi din 0,5 % enzime, mucus şi substanţe antibacteriene. Dacă eşti deshidratat, cantitatea de salivă scade, permiţînd bacteriilor să pătrundă la nivel oral.

2. Schimbări de dispoziţie sau confuzie. Cînd resimţi anxietate sau o stare de confuzie, încearcă să bei un pahar de apă. Atît muşchii, cît şi creierul au parte de o circulaţie defectuoasă din cauza deshidratării. Starea de irascibilitate şi de confuzie pot fi însoţite de scăderea capacităţii de concentrare.

3. Pofte alimentare. Creierul deshidratat poate da comenzi greşite. În loc să vrei să bei apă, apare senzaţia de foame. Mai grav apare pofta de ceva dulce! Glucoza menţine apa în organism, de aceea avem poftă să mîncăm ceva dulce cînd sîntem deshidrataţi.

4. Pielea îşi pierde din elasticitate. Dacă prinzi pielea de pe mîine între degete şi apoi îi dai drumul, aceasta ar trebui să revină la forma iniţială. Asta nu se întîmplă în cazul persoanelor deshidratate. Fără suficientă hidratare, pielea pierde din elasticitatea de care are nevoie pentru a reveni la forma iniţială.

5. Nu transpiri suficient. Lipsa transpiraţiei poate fi şi un marker al problemelor cu inima. Cînd eşti deshidratat, organismul conservă apa, aşadar va inhiba procesele de transpiraţie. Dacă observi că transpiri mai puţin trebuie să consulţi de urgenţă un medic. Printre afecţiunile cu aceste simptome se numără şi tiroidita autoimună.

Articolul integral în Csid.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns