PPlante medicinale

Acele de pin, bune pentru inimă şi plămîni

Pinul are mai multe denumiri populare: brad de munte, chifăr, chin, jalcă, pinel. În tradiţia populară, din răşina pinului se preparau alifii pentru răni şi bube.

Amestecată cu untură de porc, se folosea la umflături. Se întindea pe frunză de varză şi se pune la junghiuri rele. Fiertura din vlăstari de pin se folosea în bolile căilor respiratorii şi în reumatism, în rahitism şi scrofuloză. Băile de cetină erau recunoscute pentru efectele benefice în reumatism, scrofuloză şi insomnie. În fitoterapie, se folosesc mugurii foliali, care conţin terebentină, ulei eteric, răşină, derivaţi fenolici. Prin distilare uscată a lemnului şi rădăcinilor se obţin aşa-numitele gudroane vegetale, utile în tratamentul extern al dermatozelor.

Uleiul de pin, obţinut prin distilarea cu vapori de apă din frunze şi ramuri tinere, întăreşte imunitatea organismului, ajută la afecţiunile cardiace, are rol antimicrobian, antiviral, antiinflamator. Se foloseşte în inhalaţii şi frecţii antireumatice. Este diuretic şi modificator al secreţiilor bronşice, antiseptic, antiinflamator, cicatrizant extern.

Decoctul este antiinflamator, revitalizant inclusiv al inimii şi sistemului nervos, antibiotic, antivirotic, expectorant, vitaminizant, curăţă vasele de sînge, reface parenchimul pulmonar, ajută la afecţiunile renale sau ale aparatului urinar pe care nu numai că le vindecă, dar le reface integritatea. Elimină excesul de colesterol. Stimulează muşchiul inimii.

Pentru tuse, foarte util este siropul din muguri sau frunze de pin.

Răşina se poate folosi ca o gumă de mestecat. Sau se fac supozitoare, ovule sau chiar diferite creme.

Două mîini bune de frunze sau muguri se fierb timp de o oră în 5 litri de apă, apoi se strecoară în cadă, unde se va sta timp de 30 de minute la temperatura corpului. Este o baie care ajută la toate afecţiunile externe, dar şi reconfortantă pentru sistemul nervos, mai ales după o zi stresantă.

Comments

comments

Comentariile sunt închise.