Igiena locuinţeiIunieUtile

Cum să te răcoreşti fără aer condiţionat?

Iată cinci dintre cele mai bune metode de scădere a temperaturii corpului, fără a apela la aparatul de aer condiţionat:

1. Hidratarea

O hidratare suficientă asigură funcţionarea corectă a mecanismului de termoreglare al organismului care se manifestă prin transpiraţie. Toţi specialiştii spun că trebuie să bem cel puţin 1,5 litri de apă pe zi.

2. Ventilatorul şi sticla cu apă îngheţată

Magazinele specializate sînt pline de ventilatoare de toate modelele, care sînt mai ieftine şi mai puţin nocive ca aerul condiţionat. Pentru a le creşte eficienţa, aşezaţi în faţa paletelor cîteva sticle cu apă îngheţată. Ventilatorul va răspîndi prin încăpere prospeţimea vaporilor generaţi de gheaţa din sticle.

3. Sfatul bunicii

O perdea umedă atîrnată la ferestre ajută la răcorirea camerei. Umiditatea absoarbe căldura prin procesul de evaporare. Această metodă are şi un mic inconvenient: creşte umiditatea din încăpere.

4. Plantele

Plantele verzi degajează umiditate şi absorb căldura. Aşezaţi-le în camerele cele mai expuse la soare şi cît mai aproape de ferestre.

5. Scoateţi aparatele din priză

Aparatele electrice degajă o cantitate importantă de căldură dacă sînt pornite un timp îndelungat. Computerul, televizorul, încărcătorul telefonului şi alte dispozitive din casă trebuie scoase din priză cîtnu sînt folosite.

6. Trageţi jaluzelele

Întunericul creează o atmosferă mai răcoroasă şi mai uşor de suportat. Puteţi pune în geamuri folii de aluminiu.

Articolul integral în romanialibera.ro

Comments

comments