AlimenteCPlante medicinale

Caisele, agenţi antiinfecţioşi naturali

 Caisele îmbunătăţesc vederea şi ajută la regenerarea ţesuturilor, fiind o sursă bogată de vitamine (A, C, B) şi beta-caroten. Prin aportul ridicat de fier, aceste fructe sunt recomandate în cazurile severe de anemie.

Sunt folosite atît pentru întărirea dinţilor, cît şi a sistemului osos. Ajută la tonifierea ficatului, stomacului şi a inimii. Luptând împotriva infecţiilor, caisele au şi efecte laxative, datorită conţinutului bogat de celuloză şi pectină. Mai mult, caisele sunt o sursă de vitamina B17, care joacă un rol important în lupta cu diverse boli incurabile, precum cancerul. Delicioasele fructe aromate elimină toxinele, controlează digestia, înlătură constipaţia, combat astenia şi depresia, stopează pierderile de memorie, tratează insomnia, contribuie la creşterea cantitatăţii de hemoglobină. Fiind bogate în potasiu, sunt recomandate tuturor celor care au restricţie la sare. Sunt fructele indicate în litiaze renale sau biliare.

Cura cu caise este utilă tuturor copiilor rahitici sau cu întîrziere în creştere, adolescenţilor, femeilor gravide sau care iau anticoncepţionale, bătrânilor.

Fructele se consumă proaspete sau sub formă de suc natural. Sucul proaspăt stors din caise e un adevărat medicament natural pentru bolnavii cu febră mare sau cu boli de piele. Amestecat cu miere sau glucoză, acest suc este foarte răcoritor şi elimină toxinele. Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni, eczeme, arsuri solare sau probleme survenite prin expunerea la frig, sucul de caise ameliorează şi vindecă epiderma afectată.

În cosmetică, sucul sau pulpa de caisă reprezintă un bun tonifiant al pielii.

Sâmburele este bogat în acizi graşi şi proteine şi este folosit mai ales în producerea de ulei.

Uleiul de caise, la fel de benefic ca acela de migdale, este folosit la masaj, calmînd pielea şi oferind o stare de bine psihicului.

Comments

comments

Lasă un răspuns