AlimenteAparatul digestivNutriţieObiceiuri alimentareŞtiri

Alimentele fără gluten, pline de mercur şi arsenic

Alimentele fără gluten pot conţine arsenic şi mercur, conform unui  studiu.

Aceste rezultate indică faptul că ar putea exista consecinţe nedorite ale dietei fără gluten”, a declarat autorul studiului, Maria Argos, profesor epidemiolog la Universitatea Illinois din Chicago.

Produsele fără gluten conțin cel mai adesea făină de orez ca substitut pentru grîu, secară și orz. Dar orezul este cunoscut pentru acumulările de arsenic și mercur provenite din îngrășăminte, sol și apă.

Pentru acest studiu, cercetătorii au analizat datele unui studiu naţional, în care au fost examinaţi mii de americani cu vîrste de 6 la 80 de ani. Anchetatorii au identificat 73 de persoane care au spus că mănîncă fără gluten. Aceştia au avut nivelul de arsenic în urină aproape dublu faţă de normal, iar nivelul mercurului din sînge era cu 70% mai mare.

Cu toate acestea, „sînt necesare mai multe studii înainte de a a afirma că această dietă prezintă un risc semnificativ pentru sănătate”, a declarat Argos.

Dieta fără gluten e recomandată persoanelor cu boală celiacă, un răspuns imun la gluten (proteină din grîu, secară și orz).

Doar 1% dintre americani au fost diagnosticaţi cu această tulburare. Aproape un sfert din populaţie a mîncat fără gluten în 2015. Mulți consumatori cred că o alimentație fără gluten reduce inflamațiile.    Nu există dovezi ştiinţifice în acest sens, au declarat autorii studiului.

Arsenicul și mercurul, care apar în mod natural în mediu, cresc riscul de boli de inimă, cancer şi probleme neurologice.

În timp ce studiul ridică întrebări cu privire la alimentele fără gluten, nu arată o relație directă cauză-efect între acest stil de alimentaţie şi niveluri mai ridicate de toxine.

Cu toate acestea, „în Europa, există reglementări privind expunerea la arsenicul din produse alimentare. Americanii reglementează doar nivelul de arsenic din apă, dar ar trebui monitorizate şi alimentele, dacă acest consum de făină de orez crește riscul de expunere la arsenic”.”

Rezultatele studiului au fost publicate recent online în revista Epidemiology.

Sursa: medicinenet.com

Comments

comments

Comentariile sunt închise.