Aparatul digestivBoliObiceiuri alimentareŞtiri

Depresia poate fi alungată renunţînd la gluten

Acest studiu este primul care a căutat o legătură între sensibilitatea la gluten şi depresie.

Specialiştii de la Departamentul de Gastroenterologie al Universităţii Monash şi de la Spitalul Alfred din Melbourne, Australia, au observat că persoanele cu sensibilitate la gluten (dar fără boala celiacă) pot avea simptome digestive în timp ce urmează o dietă fără gluten. Cu toate acestea, continuă să restricționeze glutenul din alimentaţie, deoarece le dă sentimentul că se simt mai bine. Prin urmare, cercetătorii au conceput un studiu pentru a investiga rolul glutenului asupra stării mintale la cei cu sensibilitate non-celiacă la gluten.

Studiul s-a desfăşurat pe 22 de pacienți, cu vîrste între 24 și 62 de ani, cu sindrom de colon iritabil, care aveau o dietă fără gluten, chiar dacă s-a stabilit că nu au boala celiacă. Pacienții au mîncat cel puțin trei zile alimente fără gluten, înainte de a primi o dietă diferită: alimente fără gluten (placebo) sau produse alimentare cu gluten adăugat sau proteine din zer fără lactoză.

Rezultatele au arătat că ingestia de gluten a fost asociată cu simptome de depresie semnificativ mai mari comparativ cu placebo, dar nu şi pentru zer. Nu s-au constatat diferențe pentru alte simptome mintale, cum ar fi anxietatea. Nu au existat diferenţe la nivel de simptome gastrointestinale între oricare dintre cele trei provocări dietetice.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că glutenul a provocat sentimente de depresie, dar nu şi simptome gastro-intestinale. „Aceste descoperiri ar putea explica de ce pacienţii cu sensibilitate la gluten non-celiacă se simt mai bine pe o dietă fără gluten, în ciuda continuării simptomelor gastro-intestinale”, au arătat autorii studiului.

Sistemul nervos pare a fi deosebit de sensibil în cazul celor ce nu tolerează glutenul. Pot apărea simptome mintale şi emoționale precum și dureri musculare, amorțeală, furnicături în mîini și sau picioare. Alte studii au legat celiaca boală și sensibilitatea la gluten cu psihoza, schizofrenia, modificări ale dispoziției şi autism.

Dacă suferiţi de depresie, puteţi încerca eliminarea glutenului prin evitarea produselor alimentare care conțin grîu, orz, secară, ovăz.

Sursa: universityhealthnews.com

Comments

comments

Lasă un răspuns