Leacuri din petale de trandafiri
Trandafirul, floarea iubirii şi regele parfumurilor, este un medicament natural extrem de preţios. Se foloseşte sub formă de ulei, tinctură, macerat, pomezi, oţet, băi şi ceaiuri, încă din Antichitate.
Este un ingredient de bază în industria cosmetică, dar şi alimentară (dulceaţă, şerbet, lichior sau petale proaspete în salate). Cele mai răspândite soiuri de trandafiri, Rosa centifolia şi Rosa damascena, sunt, însă, valoroase pentru virtuţile medicinale.
Petalele de trandafir sunt bogate în acid citric, flavonoide, saponozide, steroli, cianină, fructoză, acid malic, sucroză, tanin, vitaminele A, B, C, D, E, P şi K, calciu, fosfor, fier.
Ca să folosim în scop medicinal petalele de trandafir, trebuie să le culegem dimineaţa, cînd aerul este curat şi umed, de preferat după ploaie. Se recomandă florile complet desfăcute şi proaspete. Ca să nu se piardă nimic din calităţile lor utile, florile nu se spală. Petalele se întrebuinţează la prepararea leacurilor în stare proaspătă sau uscată.
Infuzia de petale
Se obţine din două linguriţe de petale zdrobite, peste care se toarnă o cană de apă clocotită. Se lasă acoperit, iar după un sfert de oră, se strecoară.
- Se bea în digestie şi crize de astm.
- Stomatită: gargară
- Conjunctivită: comprese cu care se şterg bine pleoapele de mai multe ori pe zi şi se ţin pe ochi seara, înainte de culcare, timp de o jumătate de oră.
- Ochi obosiţi sau plânşi: puneţi comprese cu infuzie de trandafiri.
- Îmbunătăţirea auzului şi a activităţii muşchiului cardiac la persoanele vârstnice.
- Ceaiul din petale uscate se bea în bronşite, faringită, nevroze, avitaminoză, dureri de cap, crampe cauzate de menstruaţie şi nevralgii. Are efect de detoxifiere, reduce febra şi are un rol tonifiant pentru ficatul leneş.
Parfumul de trandafiri
- S-a demonstrat ştiinţific că inhalarea parfumului de flori de trandafir are rol tămăduitor în vindecarea unor afecţiuni ca: boli de piele, migrenă, vertij, greaţă, slăbiciune, depresie, nevroză. Într-un lighenaş cu apă fierbinte, se pun cîteva flori de trandafir şi se lasă în camera unde se află persoana afectată. Metoda dă rezultate şi în cazuri de răceală, gripă, guturai.
- Studii recente au arătat că aroma de trandafiri activează centrul memoriei, inspirarea în timpul nopţii a acestei arome îmbunătăţind în mod semnificativ capacitatea de memorare şi de consolidare a cunoştintelor şi a amintirilor.
Pulberea de petale
- Pulberea de petale de trandafir, amestecată cu miere, e bună împotriva parodontozei şi a oricărei inflamaţii bucale. Cu amestecul aromat de fricţionează gingiile.
- Amigdalită: se recomandă amestecarea în părţi egale a petalelelor proaspete sau uscate de trandafir cu miere de albine.
- Petalele proaspete diminuează mâncărimile în cazuri de eczemă, psoriazis, coşuri, erizipel, prurit alergic, aplicate direct pe zona afectată.
- Plăgile infectate şi arsurile se vindecă mai repede dacă se aplică zilnic cîte un strat de petale proaspete.
- Persoanele care suferă de constipaţie, trebuie să mestece bine şi să înghită 8-10 petale proaspete de trandafir, de 2-3 ori pe zi, cu 30 minute înainte de masă.
- Pentru astm bronşic, se amestecă 10 linguri de petale de trandafir cu 500 g dovleac tocat, o lingură de frunze de pătlagină şi un litru de vin roşu natural. Amestecul se aduce pînă aproape de fierbere. După răcire, se adaugă două linguri de miere de albine. Se consumă cîte o lingură, de cinci ori pe zi, timp de 3 zile, apoi urmează o pauză de 3 zile. Cura poate fi repetată după o lună.
- Pentru un somn bun, umpleţi perna cu petale de trandafir.
Macerat de trandafiri
- Se obţine din 7-10 petale puse în 125 ml de ţuică, timp de cinci zile. Acest preparat ajută în spondiloză. Locurile bolnave se frecţionează cu soluţie înainte de culcare, apoi se leagă cu un fular de lînă.
- Dacă macerarea o facem în vin roşu, timp de 10 zile, obţinem un remediu pentru tratarea afecţiunilor bucale, util şi în irigaţii vaginale, pentru combaterea leucoreei.
Tinctură de trandafiri
- Pentru calmarea durerilor provocate de gripă, dizenterie şi tuse convulsivă este bună tinctura din petale de trandafiri. Se prepară din 10 g petale proaspete, lăsate la macerat timp de 10 zile, în 100 ml alcool de 60 de grade. Se agită zilnic sticla. Se beau cîte 10-20 de picături diluate în apă, de trei ori pe zi, după fiecare masă, pînă la vindecare.
- Această tinctură este folosită şi la masarea pielii, deoarece are rol cicatrizant.
Siropul de trandafiri
- Are rol astringent şi e util pentru tratarea dereglărilor stomacale.
- Calmează, este un remediu perfect pentru insomnii şi îndepărtează stările de oboseală şi depresie. Se consumă seara, înainte de culcare şi în momentele în care vă simţiţi lipsiţi de energie şi apatici.
- Petalele presărate cu zahăr vor lăsa peste noapte un sirop delicios şi extrem de util pentru sistemul nervos.
- În medicina orientală, femeilor care nu pot rămîne însărcinate li se recomandă siropul din flori albe şi roz, iar în caz de sterilitate masculină, siropul de flori roşii şi bordo.
Uleiul de trandafiri
Se umple o sticlă cu petale proaspete şi sănătoase de tranadafir, se toarnă un ulei din măsline sau migdale presat la rece şi se lasă trei săptămîni la macerat, agitînd zilnic sticla, după care se pune 20 de minute la fiert în baine marie. După răcire, uleiul este filtrat şi păstrat la întuneric şi la rece.
- Masaj. Se obţine un efect de revitalizare a tuturor organelor, dar în special a pielii, a muşchilor, a sistemului nervos, a celui circulator şi a celui glandular. Are efect de curăţare, de purificare şi de reglare a întregului organism. Induce o stare de relaxare, de optimism şi de încredere.
- Încetineşte procesul de îmbătrînire, are efect sigur împotriva celulitei sau în cazul vaselor de sînge sparte.
- Masajul scalpului cu acest ulei ajută la întărirea părului.
- În lampa de aromoterapie: pentru o stare de bine general, fără stres. Are acţiune afrodisiacă.
- Otită: 2-3 picături de ulei se picură în ureche, de trei ori pe zi. Blefarita se tratează tot cu acest ulei cu care se ung pleoapele inflamate de 2-3 ori pe zi, timp de o lună.
- Sub formă de comprese, uleiul vindecă arsurile, ulcerul varicos, escara.
- Dureri: comprese cu apă şi puţin ulei de trandafir.
- Crampe musculare sau menstruale: comprese fierbinţi
- Inflamaţii, luxaţii şi dureri de cap: comprese reci
- Inhalaţii: se pun cîteva picături într-un vas cu apă fierbinte, se acoperă capul cu un prosop şi cîteva minute se respiră adînc aceşti aburi. Inhalaţiile sînt recomandate în cazul problemelor respiratorii, contra tusei, a infecţiilor respiratorii, a febrei, astmului, dar şi în cazul stării de greaţă sau a congestiei ficatului.
- Vaporii ajută şi în cazul bacteriilor rezistente la antibiotice, a infecţiilor, a virusurilor.
- S-a demonstrat eficacitatea uleiul de trandafiri în tratamentul artritei, după doar trei săptămîni fiind reduse în mod considerabil simptomele dureroase.
- În acelaşi timp, cercetătorii au demonstrat efectul puternic antioxidant şi anticancerigen, proprietăţile dezinfectante şi decongestive ale uleiului de trandafir.
Apa de trandafiri
Încă din antichitate, medicii au prescris un remediu uşor de preparat numit apă de trandafiri. O mînă de petale proaspete sau uscate se pun într-un vas emailat sau de sticlă. Se toarnă apă fiartă şi răcită şi se lasă să infuzeze 5-6 ore.
- Este indicată în frecţii, ajutînd bolnavii cu probleme ale aparatului locomotor, mai ales cu dureri de coloană, dureri lombare.
- Pentru reumatism, se fac băi calde la picioare.
- Înmuind şosetele în apă de trandafiri caldă, cel ce le poartă noaptea va scăpa de răceală.
- Un prosop înmuiat în această apă rece tratează vertijul.
- Pentru ridicarea tonusului vital, corpul se înfăşoară strîns cu un cearşaf înmuiat în apă rece de trandafir. Deasupra se înveleşte cu un cearşaf uscat, apoi cu o plapumă.
- Spălarea corpului cu apă de trandafir ajută la eliminarea transpiraţiei abundente.
- Baia cu infuzie de trandafir este un remediu excelent pentru afecţiunile sistemului nervos, deoarece înlătură oboseala, anxietatea, ajută inima, curăţă pielea.
- Are efecte antialergice şi calmante asupra tuturor tipurilor de ten, fiind utilă femeilor pentru hidratarea pielii, dar şi bărbaţilor, după bărbierit.
- În cazul răguşelii, a inflamaţiilor bucale sau ale gîtului, a aftelor, a gingivitei sau a durerilor de dinţi, se recomandă gargara cu apă de trandafiri.
- În cazul părului uscat, care se rupe uşor la periaj, se obţin rezultate neaştepat de bune prin masarea zilnică a rădăcinilor cu apă de trandafiri.
Oţet de trandafiri
Se pun doi pumni de petale uscate de trandafiri într-un borcan şi se toarnă peste ele jumătate de litru de oţet de fructe natural. După două săptămîni de macerare, se strecoară şi se adaugă 100 ml apă distilată şi o linguriţă de ulei de trandafiri dizolvată în 20 ml alcool de 70 de grade. Se beau zilnic trei picături diluate într-un pahar cu apă, cel puţin o săptămînă.
- Ia durerile de cap, ajută în angină, scăderea febrei în răceli, dureri de gît şi în caz de leşin.
- Frecţia cu acest oţet, aplicată după baie, ajută la regenerarea stratului protector al pielii. În plus, are proprietăţi deodorante şi dezinfectante.
- Gargara cu oţet de trandafiri ajută în afte.
- Masajul cu acest oţet este un bun remediu împotriva durerilor reumatice şi a oboselii cronice.
- Oţetul din petale de trandafiri are rol dezinfectant şi tratează muşcăturile de insecte, tăieturile şi rănile deschise.
Alifie de trandafiri
- E utilă în afte, buze şi piele crăpată. Se prepară din 20 g petale uscate şi măcinate, care se amestecă în 10 g untură. După două zile, se încălzeşte amestecul la foc lent şi se mai adaugă 20 g pulbere de petale. Unguentul se aplică pe piele numai după ce zona a fost perfect curăţată şi uscată.
Cosmetică
- Uleiul de trandafir e un excelent demachiant, care, în acelaşi timp, curăţă în profunzime şi lasă tenul catifelat şi neted.
- Acest ulei poate fi folosit pentru a îmbunătăţi produsele cosmetice folosite uzual, poate intra în compoziţia unor măşti.
- Crema de mîini pe bază de apă şi ulei de trandafiri accelerează regenerarea celulară şi hidratează intens pielea, protejînd-o eficient de factorii nocivi din mediu şi prevenind formarea ridurilor.
Articolul integral în monitorulexpres.ro
Comentariile sunt închise.