Obiceiuri alimentare care distrug smalţul dinţilor

Un element foarte important din structura dentară este smalțul dentar, stratul exterior, dur, ce acoperă coroana dintelui. Protejarea smalțului dentar este foarte esenţială dacă vrem să avem dinţi sănătoşi, aceasta deoarece, odată afectat, smalţul nu se poate regenera.
 
În forma sa matură, smalțul conţine mai mult de 95% substanţă minerală, iar duritatea smalțului conferă coroanei dintelui o înaltă rezistență la zgîrieturi, abraziune sau şlefuire. Cu toate acestea, există substanțe sau chiar comportamente alimentare ce pot afecta smalțul dentar.

Pe de-o parte acizii produşi de bacteriile din placă bacteriană depusă pe dinţi duc la scăderea pH-ului dintelui şi la demineralizarea smalțului.

O uşoară demineralizare poate surveni de fiecare dată cînd mîncăm sau bem ceva acid.

De asemenea, smalțul se poate sparge sau crăpa, prin traumatisme mecanice, de aceea trebuie să fim foarte atenţi, pentru că odată distrus smalţul, ne putem pierde foarte uşor dintele din cauza complicaţiilor ce pot apărea.

Un rol foarte important în producerea eroziunii dentare îl are consumul de băuturi acidulate, sucuri din fructe, citrice şi anumite alimente. Acestea conţin acid fosforic, fructele conţin acid citric şi acid malic, produsele fermentate conţin acid lactic, strugurii şi vinul conţin acid tartaric. 

Articolul integral în sanatateatv.to

 

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *