Compotul este unul dintre cele mai populare alimente ale anotimpului rece. Cînd avem poftă de ceva dulce şi sănătos, băutura obţinută din fructe este cea mai indicată.
Că bem compot de sete, de plăcere sau fierbinte, ca să ne încălzim, nu avem decît de cîştigat, adăugînd organismului vitaminele de care are nevoie. În acelaşi timp, compoturile sînt indicate în diete, pentru că nu îngraşă dacă sînt preparate fără zahăr. Desigur, beneficiile nu vin din compoturile de magazin, pline de conservanţi, ci de la borcanele din cămară. Compoturile preparate acasă sînt cocteiluri de vitamine şi minerale extrem de nutritive, depurative şi remineralizante. Sînt un deliciu pentru copii, dar au şi efecte curative în cazul femeilor însărcinate, al sportivilor, persoanelor surmenate sau convalescente, bătrînilor.
Cel mai bun compot e cel de casă
Baza oricărui compot este fructul. În funcţie de soiul folosit, vom obţine licori cu arome diferite, dar şi cu efecte curative diferite. Desigur, compotul nu este acelaşi lucru cu fructul proaspăt şi nu va avea proprietăţile nutritive ale acestuia, dar este o alternativă delicioasă în sezonul rece. Pentru a fi siguri că vom mînca un compot sănătos în lunile de iarnă, cel mai indicat ar fi să îl preparăm chiar noi. Compoturile din comerţ pot să conţină sirop de glucoză sau fructoză, coloranţi şi aditivi, periculoşi pentru sănătate. Pentru a nu adăuga prea mult zahăr în compot, trebuie să alegem fructe bine coapte, foarte dulci. Dacă vrem totuşi să-l îndulcim, este indicat zahărul obişnuit, şi nu îndulcitorii artificiali, adevărate otrăvuri. Compoturile pot fi păstrate peste iarnă fără a adăuga în ele conservanţi dacă recurgem la pasteurizarea fracţionată a fructelor. Se fierb fructele timp de 30 de minute, trei zile consecutiv. După fiecare fierbere, compotul se lasă la temperatura camerei. Pasteurizarea păstrează o mare parte din proprietăţile nutritive ale fructelor. Unele reţete recomandă folosirea fructelor uscate, deşi cel mai des preparat rămîne compotul făcut din fructe proaspete şi păstrat la răcoarea cămării.
Apă plată, fructe coapte
Compoturile se obţin din fructe fierte în apă cu zahăr. Prin fierbere, învelişul celulozic al celulelor vegetale plesneşte şi sucul trece în apă. În general, prin fierbere, fructele îşi pierd vitaminele. De aceea, este bine să le punem la fiert în apă clocotită, deci, să le opărim, şi să le ţinem la foc numai cît trebuie. Apa trebuie să fie incoloră şi să aibă un gust plăcut, cea mai indicată apă de compot fiind cea plată. Secretul unui compot reuşit ţine de dozaj, de calitatea, soiul şi aroma fructelor selecţionate. Compotul poate fi pregătit dintr-un singur fel de fructe sau mai multe. Pentru compotul combinat, fructele se pun la fiert în ordinea frăgezimii lor. La compoturile pentru iarnă este necesar ca siropul să fie mai legat, pentru ca fructul să îşi păstreze forma, să nu se sfărîme. Pentru fructele fără aciditate, se poate adăuga în sirop o lingură de zeamă de lămîie sau un gram de sare de lămîie dizolvată. Se pot folosi atît fructe decojite, cît şi fructe cu coajă, cu sîmburi, dar şi fără sîmburi. Fructele se aşază în borcan sau în sticle lăsînd deasupra un spaţiu liber de circa două degete (2-2,5 cm), iar siropul trebuie să le acopere un centimetru. Acest spaţiu permite conţinutului să se ridice în timpul fierberii, fără să atingă celofanul sau capacul borcanului.
Cu zahăr, fără zahăr
Siropul se foloseşte în diferite concentraţii, în funcţie de felul fructelor şi de gustul personal al celui care le pregăteşte. Pentru a prepara siropul avem nevoie de 1,250 kg zahăr pentru cinci borcane a cîte 800 g. Se pune zahărul într-o cratiţă curată, se adaugă puţină apă, numai atît cît să-l acopere şi se aşază la foc mic, unde se lasă pînă ce este complet dizolvat. Zahărul trebuie amestecat continuu cu o lingură de lemn, ca să nu se prindă de fundul cratiţei. Cînd s-a topit, vasul se ia de pe foc şi se lasă să se răcească. Atunci cînd siropul este căldut, se împarte în mod egal în cele cinci borcane în care în prealabil s-au introdus fructele. În timp ce turnaţi siropul, este bine să ţineţi borcanele uşor aplecate pentru ca lichidul să împingă în afară, treptat, aerul dintre fructe. Dacă siropul nu acoperă în întregime fructele, se completează cu apă fiartă şi răcită pînă la temperatura camerei, atît cît să le acopere şi să treacă deasupra lor cu un centimetru. Se pot pregăti şi compoturi fără sirop de zahăr, recomandate persoanelor supraponderale sau celor suferinde de diabet. Totuşi nu este obligatoriu să se acopere cu sirop de zahăr fructele. Orice fruct poate fi conservat în compoturi, fără să se adauge zahăr, ci numai apă fierbinte sau suc din aceleaşi fructe. Dacă vreţi ca preparatul să aibă un gust mai îndrăzneţ, adăugaţi vanilie sau lichior. Compoturile sînt băuturi destul de concentrate, atunci cînd le consumăm, putem să mai adăugăm puţină apă, după gust. Pentru un surplus de vitamine, compotului i se poate adăuga suc proaspăt de fruct.
Secretele unui compot sănătos
Articolul integral în monitorulexpres.ro
comments
Hipertensivii ar trebui să-şi scadă tensiunea arterială pînă la niveluri mult inferioare celor recomandate, potrivit…
Cei mai mulţi oameni se grăbesc să pună ouăle în frigider după ce se întorc…
Toată lumea ştie că masa de dimineaţă e cea mai importantă, că în niciun caz…
Deşi corpul produce colagen pe tot parcursul vieții, producția se degradează și scade în timp.…
Beneficiile rozmarinului au fost promovate de secole. Aceste beneficii sunt susținute datorită proprietăților antioxidante, antiinflamatorii…
Cauzele și tratamentul pentru țiuitul din urechi (Tinitus). Ce este tinitusul? "Tinitus" (pronunțat "tin-NITE-us" sau…