Vinetele ţin de foame şi de sete

Salata de vinete e un aliment gustos care potoleşte foamea şi hidratează deopotrivă. Cunoscute şi sub numele de pătlăgele vinete, aceste legume sînt originare din India.

  1. Vinetele conţin potasiu pentru stimularea inimii, magneziu pentru combaterea stresului, calciu pentru sănătatea sistemului osos, vitaminele A şi C pentru întărirea sistemului imunitar, dar şi multă apă (93%). Datorită acestei compoziţii de excepţie, vinetele sînt ideale în prevenirea bolilor cardiovasculare, a obezităţii, a îmbătrînirii precoce şi a cancerului. Conform unor studii japoneze, aceste legume se clasează imediat după varză ca efect anticancerigen. Pentru a beneficia de aceste proprietăţi, este bine să mîncăm vinetele coapte. Doar cu această metodă de preparare termică, vinetele îşi păstrează proprietăţile.
  2. Vinetele sînt foarte apreciate şi în curele de slăbire, graţie apei, fibrelor şi aportului caloric scăzut. Potolesc rapid foamea şi nu îngraşă.
  3. Ajută persoanele care suferă de insomnii sau nervozitate, au efect antidepresiv.
  4. Cercetări recente arată că nasunini, un antioxidant puternic conţinut de vinete împiedică distrugerea lipidelor din membranele celulelor creierului şi scad nivelul colesterolului.
  5. Vinetele sînt foarte uşor digerabile. Pectinele pe care le conţin stimulează digestia şi se dovedesc eficiente în combaterea constipaţiei.
  6. Nasuninul ajută şi la menţinerea în limite normale a nivelului de fier.
  7. Infuzia din vinete, cîte o cană de trei ori pe zi, ajută în detoxifiere.
  8. În uz extern, se folosesc frunzele strivite, care au proprietăţi antiinflamatorii şi calmante. Pot fi folosite în caz de abcese, hemoroizi, sub formă de cataplasme aplicate local, de trei ori pe zi.
  9. Piureul de vinete cu ulei de migdale este o mască excelentă pentru ten.
  10. Sucul proaspăt de pătlăgele vinete este foarte bun pentru curăţarea ficatului şi a pancreasului.

Atenţie! Pătlăgelele vinete nu sînt recomandate în afecţiunile gastrice şi intestinale, dar fac minuni în boli de circulaţie, renale, hepatice, diabet, gută.

Comments

comments

13 comentarii la „Vinetele ţin de foame şi de sete

Lasă un răspuns