NutrienţiNutriţie

Acidul alfa-lipoic, antioxidantul universal

Unul dintre cei mai importanți antioxidanţi este acidul alfa-lipoic, numit și antioxidantul universal. În timp ce majoritatea antioxidanților sînt fie hidrosolubili, fie liposolubili, acidul lipoic posedă ambele proprietăți.

Spre deosebire de vitaminele C și E, acidul lipoic poate distruge radicalii liberi și reduce stresul oxidativ în ambele medii. Organismul nostru produce acid lipoic, dar în cantități foarte mici. Nici alimentele (spanac, broccoli, mazăre, varză de Bruxelles, drojdie de bere, tărîţe de orez și organe animale) nu reprezintă întotdeauna o sursă suficientă de antioxidanți. Suplimentarea cu acid lipoic este cea mai bună soluţie.

Iată de ce:

1. Acidul lipoic ajută la neutralizarea radicalilor liberi și reducerea stresului oxidativ.

2. Potenţează vitaminele din complexul B, rezultatul acestei munci în echipă fiind îmbunătățirea metabolismului glucidelor, pentru producerea de energie în tot corpul.

3. Glutationul inhibă activitatea factorului nuclear beta-kappa, un factor de transcriere pro-inflamator. Într-un studiu efectuat pe animale, acidul lipoic a crescut semnificativ nivelul de glutation, în special la nivelul plămînilor, ficatului și rinichilor.

4. Acidul alfa-lipoic regenerează și alți antioxidanți, cum ar fi vitaminele vitaminele C, E și coenzima Q10.

5. Dovezi incontestabile sugerează că acidul lipoic poate juca un rol important în protejarea împotriva diabetului zaharat de tip 2.

6. Reduce tensiunea arterială, anulează rezistența la insulină, îmbunătățește profilul lipidic și ajută la păstrarea greutății optime. În cadrul unui studiu, s-a dovedit că acidul lipoic a produs îmbunătățiri semnificative în ceea ce privește greutatea și sensibilitatea la insulină după doar 4 săptămîni de administrare a suplimentelor.

Articolul integral în ziaruldesanatate.ro

 

Comments

comments

Lasă un răspuns