AlimenteControverseMame şi copiiNutriţieŞtiri

Jeleurile din comerţ, „otrăvuri” pe care le dăm copiilor

Jeleul tradițional este un preparat dulce făcut din suc de fructe bogate în pectină, fiert cu zahăr pînă se îngroașă și capătă consistență de gel. În schimb, jeleurile industriale nu au nimic în comun cu cele făcute în casă, pentru că se fabrică cu adaos de aditivi de gelifiere (gelatine, pectine) care au rolul să producă efectul de gel mai repede şi mai economic.

De regulă, ingredientele regăsite în compoziția jeleurilor sînt următoarele: sirop de glucoză, zahăr, sirop de zahăr invertit, dextroză, fructoză, apă, concentrat de fructe și plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus și morcov, extract rădăcină turmeric, gelatină, gelatină de porc, gelatină de vită, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grîu, substanțe de aromatizare, făină de grîu, ceară vegetală, arome și aditivi.

Nu sînt cam multe faţă de reţeta clasică? Jeleurile cumpărate nu sînt un dulce sănătos. Mai ales pentru copii, cei care le mănîncă în mari cantităţi.

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a realizat un studiu în urma căruia a analizat 44 de sortimente din aceste produse.

Rezultate: 9 din 10 produse conțin acid citric, 3 din 4 produse conțin proteină animală, 1 din 2 produse sînt colorate cu roșu coșenilă obținut dintr-o specie de gîndaci, 1 din 4 produse conțin albastru briliant FCF, iar majoritatea conţin între 7 și 14 lingurițe de zahăr într-o 100 grame de jeleu industrial. La copii, consumul frecvent de alimente bogate în zahăr influențează procesele de creștere, ducînd la apariția rahitismului și a fragilității osoase, declanșînd pubertatea prematură, generînd probleme de comportament (scăderea voinței, predispunere la violenţă, scăderea capacității de concentrare).

De asemenea, în cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, betacaroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceară de albine, ceară de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei roșu, gelatină, glicerol, gumă gellan, mono și digliceride ale acizilor grași, roșu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol și selac.

La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranți sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, roșu allura, sunset yellow), care pot provoca reacții alergice, modificări cromozomiale, tulburări de respirație, dermatite și au potențial cancerigen. Produsele alimentare care conțin coloranți sintetici nu sînt recomandate copiilor, avertizează specialiştii.

Articolul integral în eva.ro


Comments

comments

Lasă un răspuns