AlimenteNutriţieOctombrie

Ardeii şi gogoşarii – campionii nutriţiei sănătoase

Pot fi roşii, verzi sau galbeni, dulci sau picanţi, toate soiurile sînt gustoase. Ardeiul gras şi fraţii lui, ardeiul capia, ardeiul iute şi dolofanul gogoşar, reprezintă unele dintre cele mai sănătoase legume.

Buletinul de analize al ardeilor scoate la iveală o compoziţie naturală de excepţie, de la vitamine, la antioxidanţi şi minerale, nutrienţi extrem de benefici în buna funcţionare organismului. Cea mai bună formă sub care îi putem consuma este cea crudă, în salate sau sub formă de suc proaspăt. Dar virtuţile lor curative continuă şi după ce îi murăm sau îi coacem pe plită.

Ardeii

  • Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină, un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral.
  • Toate soiurile de ardei conţin vitamina C în cantităţi uriaşe, însă ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decît citricele, iar ardeiul roşu iute conţine cu 330% mai multă vitamină C decît o portocală. În 100 de grame de ardei sînt 125 de mg de vitamină C, adică 100% din doza zilnică recomandată.
  • În compoziţia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 şi 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este şi ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic.
  • Ardeii graşi conţin licopen, un caretonoid ce previne cancerul de prostată, de col uterin, de colon, pancreatic şi chiar pulmonar.
  • Ardeiul roşu este mai sănătos, cu o cantitate de vitamine A şi C de două ori mai mare decît cel verde.
  • Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantităţi de ardei, şi mai ales ardei iuţi, au cu 27% mai puţine şanse de a face cancer pulmonar, deşi sînt printre cei mai mari fumători din lume.
  • Ardeiul roşu are de 11 ori mai mult beta-caroten decît cel verde.
  • Ardeii graşi au doar 25 de calorii la 100 de grame de legumă şi 1,9 grame de fibre, 80% din compoziţie fiind apă.
  • Ajută în curele de slăbire. Acest lucru se explică prin prezenţa unor alcaloizi, descoperiţi în 2004 de către doctorul Donwelt, care se găsesc mai rar în organismele vii şi care activează enzimele lipolitice care topesc grăsimile din organism. Astfel, consumînd ardei gras la fiecare masă, pe lîngă hrana sănătoasă, se pierd şi cîteva kilograme. Organismul nu va avea de suferit, ardeiul îi va asigura nutrienţii necesari.
  • Dieta pe bază de ardei recomandă salate bogate în aceste legume şi suc proaspăt, cîte un pahar de 100 ml, de două ori pe zi. E bine ca sucul să fie o combinaţie de ardei gras, morcov, spanac şi măr. Acest preparat este un regenerator sangvin şi un puternic remineralizant.
  • Mineralele cele mai frecvente sînt potasiul, calciul, molibdenul şi manganul.
  • Sucul proaspăt de ardei este de mare ajutor persoanelor care suferă de crampe sau colici intestinale. Un pahar din această băutură face cît şase ore de somn.
  • Ardeii capia sînt cei mai bogaţi în betacaroten.
  • Copţi şi curăţaţi de coajă, sînt mai uşor de digerat. ardei-gogosari-600x338

Gogoşarii

  • Aplicată sub formă de frecţii sau ca unguent pe părţile dureroase, tinctura de gogoşar este neîntrecută în calmarea şi vindecarea suferinţelor cauzate de artrită, gută sau lombalgii.
  • Uleiul de măsline în care s-au macerat gogoşari timp de 10 zile este bun ca unguent împotriva durerilor de gît sau a răguşelii.
  • Acelaşi ulei calmează durerile produse de entorse.
  • Rolul terapeutic al gogoşarilor intervine şi în cazuri de diaree, tuse măgărească, reumatism.
  • Muraţi, gogoşarii ajută la arderea grăsimilor şi la tranzit, tratează excelent mahmureala. Dacă la murat adăugăm scorţişoară, gogoşarii vor fi eficienţi în litiază şi insuficienţă renală.
  • Sucul de gogoşari combate balonarea, iar aplicat pe păr, diminuează seboreea.

Contraindicaţii: în perioada sarcinii, deoarece poate stimula uterul, şi în cazul alergiei la ardei. În unele cazuri, ardeiul nu este bine tolerat de persoanele cu fierea mai sensibilă.

Beneficii pentru frumuseţe

  • Sucul de ardei gras, obţinut dintr-un kilogram de ardei, se bea înainte de masă, ca sursă de siliciu deosebit de benefică pentru unghii sfărîmicioase, păr degradat, ten acneic, cu pori încărcaţi şi ten pătat. Cura internă se combină cu un tratament extern constînd în măşti de suc de ardei gras. Ardeiul iute este indicat în tratarea căderii părului şi îndesirea firelor.

Articolul integral în monitorulexpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.