Igiena locuinţeiPoluareSănătatea familieiŞtiri

Toxinele rămîn luni de zile în casele foştilor fumători

Toxinele şi compuşii chimici din ţigarete rămîn în casă timp de cîteva luni chiar dacă o persoană a renunţat la fumat, arată un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea din San Diego.

Avem tendinţa să vedem fumul în aer şi cînd dispare nu ne mai gîndim la el. Însă, fumatul a lasă în urmă compuşi chimici carcinogeni în praf şi în diferite suprafeţe, cum ar fi covoarele, tapetul sau plăcile de tavan. Nu exista un nivel de siguranţă la expunerea persoanelor la fumul de ţigară”, explică coordonatorul studiului Georg Matt pentru New York Times. Cercetătorii au recrutat 90 de fumători care au declarat că intenţionează să renunţe la fumat prin mai multe programe de intervenţie. Oamenii de ştiinţă au vizitat periodic casele participanţilor la studiu timp de 6 luni, timp în care au prelevat probe de suprafaţa pereţilor, panourilor uşilor, mostre de praf de pe nivelul podelei sau al plafonului. Apoi, cercetătorii au analizat probele obţinute pentru a constata prezenţa sau absenţa unor compuşi chimici prezenţi în ţigarete (nicotină, cotinină şi NNK – o substanţă puternic cancerigenă pulmonar).

Echipa de oameni de ştiinţă din San Diego şi-a pus întrebarea: „În cît timp devine o casă absolut curată şi sigură după ce o persoană renunţă la fumat?”. Răspunsul analizelor probelor a arătat că dintre cele 90 de persoane recrutate în studiu, numai 8% au rămas fără fum de tutun şi alte toxine în casă după şase luni de studiu. De altfel, nivelurile nicotinei şi de NNK au rămas neschimbate, chiar şi după şase luni după ce persoana a renunţat la fumat. Probele de pe suprafeţele analizate, dar şi cele de urină au arătat că oamenii continuă să fie expuşi în casele lor la compuşi chimici toxici din ţigări mult timp după ce ei sau alţi membrii ai familiilor lor au renunţat la acest viciu.

Oamenii de ştiinţă au subliniat că ţigara lasă în spaţiile interioare compuşi toxici care pot face rău organismului, în special copiilor.

Articolul integral în csid.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns