Obiceiuri care balonează

Unii îi spun senzaţie de „prea plin”, alţii observă că abdomenul lor iese mai mult în relief după o masă copioasă, însă un lucru este cert: se numeşte balonare (meteorism abdominal).

Gazele sînt un rezultat normal al procesului de descompunere al alimentelor în compuşi mai simpli care pot fi absorbiţi în organism, sub acţiunea enzimelor digestive. Balonarea este un fenomen des întîlnit după o masă bogată în grăsimi, sare sau legume crucifere (broccoli, varză, conopidă).

Dacă niciunul dintre aceste lucruri nu se regăseşte în meniu, dar senzaţia de gaze acumulate în stomac persistă, de vină ar putea fi următoarele 4 obiceiuri mai puţin cunoscute care pot duce la balonare.

Mîncatul pe fugă, fără a mesteca suficient de mult alimentele, înghiţind aer (aerofagie)

Îndulcitorii artificiali. Conţin compuşi precum xilitolul sau sorbitolul, care nu sînt absorbiţi de intestinul subţire, aşa cum se întîmplă în cazul zaharurilor simple. În schimb, ajung în colon, unde pot fermenta sub acţiunea florei intestinale şi pot produce gaz.

Guma de mestecat. Conţine aceeaşi îndulcitorii artificiali, dar produce şi aerofagie, deoarece mestecatul deterimnă înghiţirea de aer.

Gustările cu carbohidraţi la ore tîrzii, cînd capacitatea de digestie a organismului scade uşor:

Intoleranţa la lactoză, conţinută în produsele derivate din lapte, precum brînza sau îngheţata. – Înaintarea în vîrstă a fost corelată cu o dezvoltare progresivă a intoleranţei la lactoză cauzată de incapacitatea de a produce lactază, enzima care descompune lactoza în zaharuri simple.

Articolul integral în divahair.ro


Comments

comments

16 comentarii la „Obiceiuri care balonează

Lasă un răspuns