BoliInimă şi sistem circulatorNutrienţiNutriţieŞtiri

Suplimentele cu calciu fac rău la inimă

Noi cercetări sugerează că suplimentele cu calciu, dar nu și alimentele bogate în calciu, ar putea avea un impact negativ asupra inimii. Studiul nu a putut dovedi că suplimentele contribuie la instalarea problemelor cardiace, dar autorii cred că descoperirea ar trebui să ne pună pe gînduri.

Excesul de calciu sub formă de suplimente poate dăuna sistemului vascular şi inimii”, a declarat dr. Erin Michos de la Şcoala de Medicină Johns Hopkins a Universităţii din Baltimore. Cercetătorii au analizat datele testelor medicale a mai mult de 2.700 de adulți, pe o perioadă de 10 ani. Participanţii, cu vîrste între 45 – 85 ani, au fost chestionați cu privire la dieta lor de zi cu zi și suplimentele pe care le-au luat. Fiecărui subiect i s-a măsurat nivelul de calcifiere a arterelor, un factor de risc cardiac cunoscut.

S-a constatat că oamenii care au luat calciu, indiferent de sursă, au avut un risc de 27% mai mic de boli de inimă. Dar persoanele care au luat suplimente de calciu au avut o creștere semnificativă a riscului de acumulare de plăci arteriale şi de boli de inimă, comparativ cu persoanele care nu au luat suplimente. Calciul din suplimente e dăunător, cel din alimente nu. Cercetătorii cred că oamenii ar trebui să discute cu un medic bine informat înainte de a înghiţi aceste suplimente.

Cu toate acestea, în timp ce suplimentele de calciu pot prezenta un risc pentru inimă, alimentele bogate în calciu (laptele și produsele lactate, broccoli, portocalele și fasolea) contribuie la protejarea inimii.

O explicaţie ar putea fi faptul că suplimentele conțin săruri de calciu sau că organismul nu poate procesa o doză mare luată deodată”, a declarat co-autorul studiului, John Anderson, profesor de nutriţie la Universitatea din Carolina de Nord.

Totuşi, studiul a demonstrat că persoanele cu cel mai mare aport de calciu total atît din alimente, cît şi prin suplimente alimentare, au avut cel mai scăzut risc de calcifiere a arterei coronare. Deci beneficiile unui aport de calciu sînt incontestabile, doar sursa e sub semnul întrebării. Suplimentele cu calciu sînt suspectate şi că ar conduce la formarea calculilor renali.

Sursa: webmd.com

Comments

comments

Lasă un răspuns