BoliCancerInvestigaţii medicaleŞtiri

Femeile vaccinate contra HPV ar trebui să meargă mai rar la control

Femeile ar putea face mai rar controlul pentru depistarea cancerului de col uterin, dacă au fost vaccinate contra virusului papilloma uman (HPV), responsabil de cele mai multe dintre aceste tumori maligne.

În cazul lor, controlul e recomandat o dată la 5 pînă la 10 ani, în loc de 3 ani, cît este acum intervalul pentru screening. Cancerul de col uterin se recomandă începînd de la vîrsta de 21 de ani, cu teste Papanicolau ce permit identificarea celulelor anormale din uter.

Cercetătorii americani arată că femeile vaccinate împotriva HPV au un risc semnificativ mai redus de a dezvolta cancer de col uterin, iar acest lucru trebuie luat în calcul în ceea ce privește screeningul. Specialiştii susţin că un control intensiv printre femeile vaccinate împotriva HPV antrenează costuri excesive fără nici un beneficiu pentru sănătate.
Prin noul studiu, oamenii de știință au creat un model de simulare a bolii pentru a estima riscurile și beneficiile a diverse protocoale de screening. Modelul lor a proiectat efectele pentru sănătate, dar și economice, a trei tipuri de vaccinuri utilizate în prezent, dintre care două sînt disponibile începînd din 2006. Cercetătorii au aflat că femeile care prezintă cel mai mare risc de cancer de col uterin, cele care au fost imunizate cu noul vaccin nonvalent HPV 9, ce țintește șapte tipuri ale acestui virus responsabil de aproape 90% dintre cazurile de cancer de col uterin, ar avea nevoie de screening numai de patru ori, o dată la 10 ani, începînd de la vîrsta de 30 sau de 35 de ani.
În schimb, cele care au primit doze de vaccin produse anterior, bivalent și cvadrivalent, trebuie să facă screening o dată la 5 ani, după vîrsta de 25 sau 30 de ani.
Oamenii de știință au mai constatat că screeningul HPV oferă beneficii și valori similare testului Papanicolau sau cotestării, deoarece este foarte sensibil și poate identifica mai eficient femeile predispuse la cancer de col uterin.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns