Licopenul, ingredient natural fără egal

Licopenul este medicamentul prevăzut de natură pentru prevenirea şi tratarea cancerului, dar şi pentru protejarea sănătăţii inimii, rinichilor şi a pielii

Vara este anotimpul licopenului, un colorant roşu, natural, anticancerigen, puternic antioxidant care se găseşte în fructele şi legumele roşii. Licopenul este vedeta cercetărilor de laborator, unde s-au obţinut rezultate surprinzătoare. Practic, mîncînd roşii, ardei, pepene roşu, introducem mai mult licopen în organism, iar sănătatea nu are decît de cîştigat. Antioxidantul menţine sănătatea pielii şi previne apariţia ridurilor. Dar cel mai important efect este acela că previne apariţia celulelor canceroase şi a bolilor cardiovasculare. Practic, cine mănîncă roşu, se asigură că nu va suferi de cancer sau de bătrîneţe. Iar efectul, să nu uităm, e pe termen lung!

Fructele roşii ale verii

Fructele proaspete, neprelucrate termic, reprezintă o sursă nepreţuită de vitamine, minerale şi fibre. Pentru o bună asimilare a vitaminelor, se recomandă ca fiecare persoană să consume cel puţin 6 porţii de fructe pe zi. Fructele roşii au, însă, calităţi speciale. Conţin vitamina A şi un antioxidant puternic numit licopen. Licopenul (rodopurpurina) este un pigment roşu-strălucitor, care se găseşte în organismul uman (ficat, ser, suprarenale, plămîni, prostată, colon, piele), şi face parte din familia carotenoizilor (pigmenţii care dau legumelor şi fructelor culoarea galbenă, roşie şi portocalie). Cel mai ridicat nivel de licopen se găseşte în roşii, pepene roşu, ardei iuţi roşii, grepfruit roşu, sfeclă roşie, ridichi de lună, mere roşii, struguri roşii, piersici şi caise. Roşul este culoarea care ne atrage privirea, ne energizează şi ne stîrneşte pofta de mîncare. Similar, fructele şi legumele roşii sînt tonice excelente, depurative şi detoxifiante naturale. Atenţie, însă, fructele sînt o sursă importantă de zaharuri, de aceea nu este bine să abuzaţi de ele dacă ţineţi regim de slăbire. Cel mai bine e să mîncaţi numai aceste fructe o zi întreagă sau pe post de gustări, cu cel puţin două ore înainte de o masă principală. La fel de bun este şi sucul acestor fructe.

Licopenul, beneficii fără număr

Licopenul, substanţa activă din fructele şi legumele roşii, aduce numeroase beneficii sănătăţii. Combate arteroscleroza, diabetul, astmul, radicalii liberi (molecule sau ioni care pot afecta celulele sănătoase şi sistemul imunitar). Numeroase studii au demonstrat beneficiile licopenului în combaterea cancerului de sîn, prostată, pancreas, piele, ovare, stomac, deteriorarea vederii odată cu înaintarea în vîrstă, cataractă, boli cardiovasculare. Îmbunătăţind circulaţia la nivel celular, licopenul împiedică formarea de ţesuturi tumorale. În licopen se pun mari speranţe pentru prevenirea bolilor neoplazice, degenerative şi a maladiei Alzheimer. Capacitatea antioxidantă a licopenului protejează nu numai celulele de stresul oxidativ, dar întăreşte şi membranele celulare. În cadrul cercetărilor, s-a constatat că persoanele care au un nivel mare de licopen în sînge prezintă un risc cu 55% mai mic de a suferi un atac cerebral şi cu 59% mai mic de infarct. De asemenea, s-a constatat că a scăzut riscul îmbolnăvirii de cancer la rinichi cu 45% la persoanele care au mîncat zilnic cîte patru roşii (legume bogate în licopen). Licopenul e recomandabil fumătorilor, pe care-i protejează de evenimente cardiovasculare. Cercetările privind degenerarea maculei la bătrîneţe au dovedit rolul protector al luteinei: 6 mg/zi luteină timp de 6 luni scad incidenţa degenerării maculei cu circa 43%. Efectul luteinei este amplificat de licopen. De asemenea, licopenul, considerat un întăritor al oaselor, previne apariţia osteoporozei.

Mai bine pastă de roşii decît roşii crude

Un alt efect surprinzător şi prea puţin ştiut al licopenului este că acesta este o veritabilă cremă de protecţie solară. Licopenul scade afectarea pielii datorată expunerii la soare cu circa 30%, dar şi împiedică radiaţiile ultraviolete să atace pielea. O cană cu suc de tomate băută în fiecare zi de vară asigură o foarte bună protecţie antisolară. Licopenul are efect antioxidant şi de prevenire a deteriorării ADN-ului. Doza de licopen recomandată este de 10-15mg (o cană de suc de roşii sau o felie de pepene roşu). Se recomandă aportul de licopen din surse naturale, deşi există şi suplimente alimentare îmbogăţite în licopen. Carenţa de licopen nu este încă bine definită şi astfel nu se cunoaşte cantitatea la care se pot observa efectele acesteia. Mai trebuie să ştim că licopenul este liposolubil, deci este mult mai bine absorbit de organism în prezenţa grăsimilor. Cu alte cuvinte, este bine să mîncăm roşii cu ulei de măsline. De asemenea, licopenul se absoarbe mai bine din alimente procesate (bulion), biodisponibilitatea lui fiind mai mare de trei-cinci ori în cazul pastei/piureului de roşii după fierbere decît în cazul roşiilor crude.

Roşiile, medicamentul verii

Roşiile ar trebui să fie nelipsite din meniul zilnic. Sînt foarte bogate în licopen, prevenind astfel maladii cum ar fi cancerul de esofag, de colon, mamar şi de prostată. Un mare avantaj este că licopenul din roşii nu îşi pierde proprietăţile prin fierbere, ceea ce extinde semnificativ gama de produse alimentare pe care le avem la dispoziţie. Licopenul se găseşte în roşii, dar şi în pasta de roşii, efectele lui fiind activate de căldură. Roşiile de grădină se găsesc numai pe tarabele din piaţă, deci măcar vara nu le mai cumpăraţi din supermarket. Roşiile conţin 90% apă, restul fiind vitamine, minerale, enzime şi alte substante active de care organismul are nevoie. Vitamina A e importantă mai ales pentru vedere, grupul de vitamine B protejează sistemul nervos şi pe cel osos, stimulînd metabolismul, vitamina E ajută la păstrarea tinereţii, iar vitamina K este importantă pentru sinteza anumitor elemente ale sîngelui. Roşiile mai conţin şi cantităţi însemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu şi seleniu, precum şi acizi organici, cu rol important în sistemul digestiv. Această compoziţie de excepţie luptă cu procesele degenerative, intoxicaţiile şi tulburările de metabolism. În cosmetică, măştile cu roşii combat tenul gras, porii dilataţi, coşurile şi punctele negre.

supa-rosii_2015081108Sucul de roşii, efecte uimitoare

Unul sau două pahare de suc de roşii pe zi sînt suficiente pentru a asigura necesarul de vitamina A şi C. Pectina din sucul de roşii acţionează precum o perie pe interiorul unei sticle, împotriva toxinelor acumulate în zona intestinală. Sucul de roşii combate anemia datorită sărurilor minerale din compoziţie. De asemenea s-a constatat că, indiferent de anotimp, sucul de roşii este revigorant pentru convalescenţi. Fibrele din sucul de roşii reglează nivelul colesterolului din sînge. Roşiile răcoresc, dar au şi rol antiinfecţios, detoxifiant. În plus, ajută digestia, oferă energie şi fac pielea frumoasă şi sănătoasă. Nutriţioniştii recomandă consumul de suc de roşii ca adjuvant în diverse afecţiuni, precum cele hepatice, reumatice, cardiace, renale, intoxicaţii cronice, epidemii, diabet zaharat, hipertensiune arterială. Sucul de roşii poate reduce tendinţa de coagulare a sîngelui, iar graţie potasiului şi vitaminei B3 conţinute, reduce nivelurile ridicate de colesterol. Se ştie şi e confirmat şi ştiinţific: sucul de roşii poate trezi pe cineva din beţie, reducînd la o treime cantitatea de alcool din sînge. Pentru a absorbi mai mult licopen este recomandat să mîncăm roşiile cu coajă. Alegeţi roşii de culoare foarte intensă şi închisă, deoarece sînt mai gustoase şi au mai mult licopen.

ardeiLicopen în ardei capia şi gogoşari

Ardeiul roşu poate fi considerat o vedetă pentru beneficiile pe care le aduce sistemului imunitar. Este o excelentă sursă de vitamina C, care stimulează producerea de celule albe şi are capacitatea de a menţine tinereţea, stimulînd producţia de colagen. Întăreşte sistemul imunitar şi pe cel nervos, ajută oasele şi muşchii, întăreşte dinţii, calmează alergiile, contribuie la starea de bine şi calm a întregului organism. Principala substanţă activă din ardei se numeşte capsaicină şi dă culoarea legumei, cea mai multă fiind în cei roşii. Aceasta este un anticoagulant eficient, care ajută la prevenirea infarctului miocardic şi a atacului cerebral. Toate soiurile de ardei conţin vitamina C în cantităţi uriaşe, mai multă decît o portocală. Vitamina A este şi ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi şi reduce daunele pe care aceştia le produc arterelor, nervilor şi ţesuturilor. Ardeii graşi roşii conţin licopen din plin, de două ori mai mult decît cei verzi. Sucul proaspăt de ardei este de mare ajutor persoanelor care suferă de crampe sau colici intestinale. Gogoşarul este şi el o legumă din familia ardeiului, cu proprietăţi medicinale aparte. Ardeii capia sînt cei mai bogaţi în betacaroten. Sînt delicioşi cruzi sau copţi şi sînt la fel de sănătoşi şi conservaţi în oţet.

Pepene-rosu-Radio-Cl_2015081108Pepenele roşu răcoreşte şi tratează

Pepenele roşu conţine apă în proporţie de 90% şi este un fruct recomandat în diete. Ajută la eliminarea toxinelor din organism, este bogat în vitamina A şi C. Licopenul din pepenele verde protejează pielea de radiaţiile solare, scade riscul afecţiunilor inimii, ajută organismul să funcţioneze mai bine în timpul activităţilor fizice. Un adevărat balsam pentru rinichi, datorită conţinutului crescut de apă, pepenele verde îmbunătăţeşte circulaţia şi se digeră foarte uşor. Pe lîngă faptul că este un fruct hrănitor, răcoritor, un energizant puternic, mai ales în zilele caniculare, pepenele roşu poate uşura simptomele unor afecţiuni precum astmul, arteroscleroza, diabetul, cancerul de colon sau artrita, poate fi o barieră împotriva radicalilor liberi, responsabili de îngroşarea vaselor de sînge şi apariţia bolilor cardiovasculare. Pepenele roşu are cea mai mare concentraţie de licopen comparativ cu oricare alt fruct proaspăt. Este şi o sursă bogată de vitamine şi minerale. Potasiul este necesar pentru menţinerea echilibrului de apă din corp şi din interiorul celulelor. O porţie de pepene roşu asigură cam 10% din necesarul zilnic de potasiu recomandat. Persoanele care suferă de cîrcei ori crampe musculare pot scăpa de aceste probleme mîncînd pepene verde. E bun şi în tratarea reumatismului. Două felii de pepene dimineaţa ajută la eliminarea apei excesive din organism şi totodată a toxinelor. Persoanele care vor să slăbească pot consuma fără probleme pînă la două kg de pepene pe zi.

E-160, falsul licopen

Nu e nevoie să cumpăraţi suplimente cu licopen în toiul verii. Alimentele bogate în licopen conţin şi alte substanţe similare, iar efectele benefice se datorează tocmai acestei combinaţii. Licopenul este o substanţă naturală, dar este folosită şi în industria alimentară ca aditiv alimentar. E-160 este un colorant extras din tomate şi grapefruit, dar poate fi obţinut şi prin sinteză chimică. Chiar dacă este extras din alimente sănătoase, procedeul se face cu ajutorul unor solvenţi cancerigeni ca acetona, diclormetanul, metanolul, hexanul. Este recomandat să evitaţi alimentele ce conţin acest aditiv şi să nu îl confundaţi cu varianta naturală. E-160 obţinut sintetic e o sursă de metale grele ca plumb, mercur, arsenic şi cadmiu. În produsul final se găsesc şi cantităţi mici, dar importante, de solvenţi. E-160 poate afecta ficatul, tiroida, creierul, rinichii, intestinele, ţesutul adipos, pofta de mîncare şi greutatea. E-160 este mult mai toxic dacă este expus la soare sau la oxigen. Poate produce şi dureri abdominale, diaree şi greaţă. Alimentele în care este folosit E-160: băuturi răcoritoare, fructe de pădure congelate, îngheţată, sosuri, gem, jeleuri, icre de peşte, peşte afumat, membrane comestibile, suplimente alimentare, supe instant, băuturi alcoolice, vin aromatizat, cidru, cereale.

Fructe roşii

Merele roşii, mai ales cele văratice, reprezintă o sursă importantă de vitamina C, necesară menţinerii sănătăţii vaselor de sînge şi pentru prevenirea distrugerii celulelor. În plus, cine mănîncă mere roşii, sigur nu se îngraşă. Merele trebuie mîncate cu tot cu coajă. Cele roşii sînt mai bogate în vitamine şi antioxidanţi decît cele verzi.
Fragii previn alergiile şi joacă un rol important detoxifiant şi ajută la recăpătarea forţei şi energiei. O cură cu fragi este de mare ajutor în fortificarea sistemului imunitar: creşte rezistenţa organismului, previne alergiile şi joacă rol de detoxifiant.
Zmeura se consumă imediat după recoltare, deoarece îşi pierde repede vitamina C. Conţine multe fibre şi e recomandată şi diabeticilor. Ajută în prevenirea cariilor dentare. Zmeura este un bun dezinfectant şi ajută la reducerea acidităţii stomacului. E indicată în cistită, cancer, febră, hipertensiune arterială şi afecţiuni oculare.
Rodiile conţin pigmentul fucoxantină care are proprietatea de a reduce grăsimile din corpul uman. Sîmburii din rodie sînt plini de fibre care ajută digestia şi controlează rapid senzaţia de foame, fără a aduce un aport mare de calorii.
Strugurii roşii şi vinul roşu contin resveratrol, o substanţă despre care se spune că ar fi cel mai puternic antioxidant cunoscut pînă acum. Strugurele roşu, consumat cu tot cu coajă, întăreşte imunitatea.

Surse de licopen

Roşii roaspete: 8,8-42 micrograme/g
Suc de roşii (preparat termic): 86-100
Sos de roşii: 62-140
Tomate (ketchup): 99-172
Pepene verde: 23-72
Grapefruit roz: 3,6-34
Guava: 53-55
Papaya: 20-63
Măceşe (pulbere): 7,8
Caisă (fruct uscat): 0,5-8,64
Papaya (uscat): 120
Gac: 2.000-2300
Ulei de cătină: 2.000

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *