Efectele fast-food se întind pe trei generaţii

Oamenii de ştiinţă americani avertizează că femeile gravide care mănîncă fast-food în fiecare zi expun riscului de obezitate, boli de inimă şi diabet zaharat nu numai propriul organism şi pe cel al fătului, ci şi pe cel al nepoţilor şi strănepoţilor. Mai mult, riscurile se menţin şi în cazul în care urmaşii mănîncă sănătos.

Cercetarea a căutat legătura dintre greutatea femeii gravide, chiar şi cea de dinainte de a rămîne însărcinată, şi anomaliile genetice pe care le poate provoca şi transmite urmaşilor. Experimentele pe şoarecii de laborator arată că obezitatea unei mame, asociată cu probleme metabolice, poate fi moştenită prin ADN-ul mitocondrial. Mitocondriile sînt structuri celulare care au propriul set de gene, moştenite doar de la mame, nu şi de la taţi. În cadrul studiului, şoarecii au avut o dietă bogată în grăsimi şi zahăr, asemănătoare dietei unei persoane care mănîncă zilnic fast-food. Regimul alimentar a început cu şase săptămîni înainte de concepţie şi a durat pînă după înţărcarea puilor. Descendenţii acestora au fost hrăniţi sănătos. Totuşi, puii au dezvoltat rezistenţă la insulină şi alte probleme metabolice. Rezultatele s-au menţinut şi la următoarele două generaţii de pui.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, mitocondrii anormale în ţesuturile musculare şi osoase ale şoarecilor.

Articolul integral în farmaciata.ro

Articole din aceeași categorie:

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *