Căldăruşa, plantă cu efect depurativ
Căldăruşa e o plantă ornamentală cu mai multe denumiri populare: arţăniş, candeluţă, cinci clopoţele, ciocănaşi, ţurţălăi . Are însă şi întrebuinţări medicinale. Căldăruşa este o plantă rară în Europa, fiind ocrotită prin lege. Poate fi întîlnită în păşunile din cîmpii şi păduri, la altitudini de pînă la 2.000 m, în parcuri, grădini sau în apropierea castelelor şi conacelor vechi. Florile mari, albe, albastre sau roz şi seminţele bogate în lipide (26,9 %), proteine (20,6 %), acizi graşi şi alcaloizi (magnoflorin), dar şi frunzele şi rădăcinile sînt întrebuinţate pentru obţinerea de extracte. Mai rar utilizate în medicină, acestea au efect depurativ şi diuretic, dar pot fi şi extrem de toxice.
Extractele de căldăruşă, atent dozate în laboratoarele farmaceutice, au fost utilizate pentru tratarea afecţiunilor sistemului nervos, a ulcerelor, icterului şi a bolilor de piele.
Din flori se obţine un pigment util în industria textilă la vopsirea ţesăturilor în albastru. La sate, femeile puneau aceste flori în scăldătoare, pentru vindecarea copiilor bolnavi de tuse măgărească. Mai exista şi obiceiul ca florile să împodobească vasele de lapte ale vitelor, cînd ieşeau la păşune. Cîndva era folosită ca plantă protectoare împotriva deochiului.