Terapia Dracula, cea mai nouă metodă de reîntinerire a pielii

În vogă printre vedetele de la Hollywood, terapia care se bazează pe injectarea propriului sînge sub piele este disponibilă şi în România, ca tratament antiaging

Oricît ar părea de ciudat, există o terapie care foloseşte sîngele uman pentru menţinerea tinereţii şi frumuseţii tenului. Medicina a confirmat că aşa-zisa terapie Dracula ajută la atenuarea ridurilor, hidratarea şi tonifierea pielii, dar şi la vindecarea cicatricelor sau a urmelor lăsate de acnee şi vărsat de vînt. Cum aceste probleme sînt destul de frecvente, şi popularitatea terapiei cu sînge propriu e tot mai mare. Ştiinţific se numeşte terapia S3 (Stimulated Self Serum) şi presupune, evident, injectarea de sînge direct sub piele. Are multe avantaje, dar şi contraindicaţii. Vedetele noastre sînt beneficiare ale acestei metode care, cred ele, le fac să pară mai tinere. Procedura, destul de scumpă, este oferită de foarte multe clinici din România, inclusiv din Braşov.

Lifting cu propriul sînge

Vampirii şi sîngele sînt o sursă de inspiraţie nu doar pentru scriitori şi cineaşti, ci şi pentru specialiştii în sănătate şi frumuseţe. Noua tehnologie bazată pe propriul sînge este cît se poate de reală. Terapia Dracula presupune injectarea în pielea feţei a unei soluţii obţinute din propriul sînge, cu scopul de a prelungi tinereţea tenului sau de a vindeca anumite afecţiuni. Procedura începe cu prelevarea de sînge din propriul organism (braţe) şi centrifugarea acestuia timp de 10-15 minute, pentru a accelera stimularea dezvoltării celulare. Ulterior, sîngele este separat în trei componente: celule roşii, ser şi plachete sanguine. Se obţine plasmă cu o cantitate de trombocite de pînă la 9 ori mai mare faţă de valoarea normală în sînge. Abia după ce în ser sînt adăugate anumite proteine, vitamine şi aminoacizi, substanţa se injectează în piele, în zonele expuse fenomenului de îmbătrînire şi ridare: frunte, zona dintre sprîncene, spaţiul dintre nas şi buze, în jurul ochilor, aproape de linia părului şi la maxilar, în preajma gurii. De asemenea, pacientele cer această terapie şi pentru gît, decolteu, braţe şi mîini. Pentru a menţine aspectul tineresc şi neridat al pielii, este recomandat ca injecţiile S3 să fie repetate, deci o singură şedinţă, deşi are efecte vizibile, nu e de ajuns. Nu este recomandată o nouă şedinţă de terapie cu sînge propriu mai devreme de şase luni. În clinicile moderne, preţul unei sesiuni de reîntinerire poate ajunge la 1.000 de dolari, iar efectele durează cam un an şi jumătate. Pentru textura pielii, riduri sau cicatrice, sînt necesare minimum 3 şedinţe la distanţă de o lună. Pentru alopecie, rezultatele încep să se observe după prima lună de tratament.

Piele mai tînără şi mai albă

Injectarea completă a substanţei nu durează mai mult de zece minute, pacienta putînd să plece după ce stă întinsă 15 minute. După procedură, trebuie să evite statul în picioare şi efortul fizic timp de o săptămînă. Pe zona infiltraţiei se poate aplica gheaţă. Fiindcă implică mai multe înţepături, terapia vampirilor e şi cam dureroasă, chiar dacă se aplică iniţial o cremă anestezică. Nu lasă urme, dar există riscul de a face mici hematoame (vînătăi) la locul de injectare, care însă dispar în cîteva zile. E posibil şi ca tenul să se înroşească uşor, efect ce va persista cîteva zile. Ulterior, pacientul este supus unui tratament cu lumină intensă roşie şi albastră cu rolul de a intensifica irigaţia la nivelul pielii, înlesnind vindecarea pielii şi distrugerea bacteriilor (inclusiv a celor care provoacă apariţia acneei). Este posibil ca în ziua următoare tratamentului, pielea să devină iritată şi sensibilă, însă în afară de acest aspect, nu există semne particulare care să indice că pacientul a fost supus unui tratament de reîntinerire. Rezultatele se văd în următoarele săptămîni, cînd liniile şi ridurile fine se netezesc, iar pielea va arăta mai proaspătă. Aceasta deoarece serul din sînge este bogat în proteine naturale şi conţine substanţe care ajută la menţinerea PH-ului în limitele lui normale. Tratamentul S3 stimulează repararea ADN-ului degradat, este de un real folos în vindecarea cicatricelor şi a altor răni şi îmbunătăţeşte textura şi culoarea tenului. Se urmăreşte totodată estomparea urmelor lăsate de acnee sau vărsat de vînt, precum şi hidratarea, albirea şi curăţarea tenului. Pacienţii se simt mai tineri, fără a trece prin chinurile bisturiului şi fără intervenţia peeling-urilor.

Avantaje care nu pot fi contestate

Terapia Dracula este tot mai căutată fiindcă este naturală şi are aceleaşi efecte spectaculoase ca botox-ul. În plus, un mare avantaj e că nu există riscul dezvoltării reacţiilor alergice, nu poate fi respinsă de organism, din moment ce e folosit sîngele propriului organism. Se reduce considerabil riscul infecţiei, datorită ustensilelor perfect sterile. Folosindu-se sîngele propriu al pacientului, riscul de infectare cu HIV, HCV sau alte virusuri este eliminat. Metoda durează puţin, dar nu acţionează doar pe moment, ci contribuie la stoparea degenerării ţesuturilor pe termen lung, fiind o metodă universală de stimulare a proceselor de regenare a ţesuturilor (cutanat, muscular, cartilaginos, osos). Printre alte efecte ale terapiei vampir trebuie menţionat şi faptul că, în tratamentul afecţiunilor articulare, plasma sangvină completează lipsa lichidului sinovial. Are efect decontracturant şi creşte mobilitatea articulară. În cazul traumatismelor musculare, elimină durerea. Plasma injectată îmbunătăţeşte structura firului de păr, stopează căderea părului şi stimulează creşterea lui. Activează celulele stem, stimulează fibroblaştii, accelerează procesul de regenerare tisulară, susţine procesul de angiogeneză.

IMG_0234_2014110407Metodă veche

Mecanismul prin care se estompează ridurile şi se catifelează tenul este accelerat de concentraţia foarte mare de trombocite, care odată injectate, eliberează circa 60 de factori de creştere, care iniţiază şi amplifică procesul de vindecare naturală a organismului. Procesul de vindecare se realizează în trei etape: etapa inflamatorie, care apare imediat după infiltraţie, resimţită cu o durere locală mai intensă, urmată de etapa de proliferare celulară, cînd în perimetrul ţesutului lezat se formează un număr foarte mare de celule noi. Ultima etapă constă în remodelarea ţesutului, adică diferenţierea celulelor nou-formate, celule care iau locul celulelor distruse în urma leziunii. Oricît ar părea de nouă, Terapia Dracula este folosită de două decenii de către stomatologi pentru regenerare gingivală, iar medicii americani injectează plasma îmbogăţită în rănile deschise ale sportivilor, pentru o recuperare mai rapidă. A mai fost folosită şi în ortopedie, în refacerea tendoanelor şi a oaselor după fracturi, în chirurgie plastică (în cicatrizare). Terapia Stimulated Self Serum a fost dezvoltată de un expert în cosmetică originar din Franţa, Daniel Sister. Metoda a ajuns în clinici din toată lumea, însă în forma ei primitivă, se practică şi empiric. În Kazakhstan, există călugări care tratează oameni folosind sîngele oilor şi al caprelor. Pacienţii sînt unşi cu sînge pe timpul nopţii, iar deasupra lor se rostesc incantaţii. Un astfel de vraci are circa 15.000 de pacienţi pe an, cărora le vindecă suferinţele folosind numai sînge.

Contraindicaţii

Persoana care doreşte să-şi împrospăteze tenul cu această metodă trebuie să aibă o stare de sănătate bună, să nu aibă febră sau tulburări de coagulare, afecţiuni de colagen. Terapia este indicată acelor persoane care au nevoie de revitalizarea pielii cînd aceasta este lipsită de tonus şi elasticitate, deshidratată, cînd prezintă riduri fine sau profunde, şanţuri, pete pigmentare, pori dilataţi. Este utilă şi la persoane cu cicatrice post acnee, în combinaţie cu alte tratamente împotriva căderii difuze a părului, în accelerarea procesului de refacere a pielii după un peeling laser sau chimic, în cicatrizarea din ulcerul de gambă sau contra vergeturilor. În funcţie de modul în care este preparată şi adîncimea la care este injectată în piele, plasma cu factori de creştere poate avea efect fie de regenerare şi revitalizare, fie poate da volum stimulînd fibroblastul să creeze colagen. Plasma îmbogăţită diferă de substanţele alogene (precum acidul hialuronic) prin faptul că nu umple ridurile, ci stimulează fibroblastele care vor produce colagenul responsabil cu regenerarea pielii. Terapia are şi contraindicaţii: nu se recomandă în tratamentul leziunilor persoanelor care suferă sau au suferit de cancer, existînd riscul amplificării numărului de celule tumorale, dacă acestea încă există în organism. Nu pot urma această terapie persoanele cu afecţiuni cutanate cronice (Lupus eritematos, porfiri, alergii). Este contraindicată şi în neoplazii, boli metabolice şi sistemice severe, disfuncţii plachetare (boli hematologice), tratamente anticoagulante. În afară de medicamente pentru ameliorarea durerii, nu se recomandă medicaţie antiinflamatorie cu 5 zile înainte şi 5 zile după procedură.

Articolul integral în Monitorul Expres

Comments

comments

Lasă un răspuns