OchiiŞtiri

Te uiţi la telefon cînd eşti în pat? Rişti să orbeşti!

Medicii recomandă să nu păstrăm în dormitor gadgeturi electronice, dacă vrem să ne odihnim sănătos. Revista New England Journal of Medecine relatează cazurile a două femei care au avut şi altfel de probleme de sănătate.
Prima, în vîrstă de 22 de ani, şi-a pierdut vederea la ochiul drept. A doua, de circa 40 de ani, se trezea dimineața cu tulburări de vedere timp de un sfert de oră. În rest, erau sănătoase. Însă, atunci cînd au mers la o clinică oftalmologică, experții au constatat că aceste femei se uitau la ecranul telefonului pînă se culcau sau imediat după trezire.
În ambele cazuri, tulburările de vedere au intervenit la ochiul opus celui de pe partea pe care dormeau. Ochiul blocat de pernă se adapta la întuneric, în timp ce ochiul drept era îndreptat spre ecranul luminos.
Neplăcerile pot fi evitate diminuînd la minimum luminozitatea ecranului atunci cînd conturile pe Facebook sau Instagram trebuie consultate neapărat înainte de culcare. Recomandarea specialiștilor este, totuși, lectura unei cărți bune pe suport clasic, de hîrtie.

Articolul integral în agerpres.ro

Comments

comments

Comentariile sunt închise.