Ce este capsula endoscopică?

Endoscopia și colonoscopia sînt în topul investigațiilor de care pacienții se tem și pe care, în multe situații, le refuză. Introducerea tuburilor de vizualizare și recoltare a țesuturilor produce anxietate și disconfort. Deși rămîne în topul recomandărilor pentru depistarea afecțiunilor colo-rectale, colonoscopia poate fi înlocuită în unele cazuri de capsula endoscopică. Capsula endoscopică sau videocapsula este una dintre performanțele actuale ale medicinei care explorează tubul digestiv extrem de ușor, fără durere, folosind o cameră video, o sursă de lumină, o antenă care transmite datele, și o baterie, toate într-o capsulă care se înghite și care reușește să ne transmită informații prețioase despre starea aparatului digestiv.

GWCETimp de 8-10 ore, capsula trece prin esofag, stomac, duoden, intestinul subțire şi intestinul gros și este eliminată prin scaun. Procedura este minim invazivă, nu iradiază organismul, nu doare și captează date de pe traiectul digestiv, fiind de mare folos specialiștilor gastroenterologi în diagnosticarea multor afecțiuni digestive.

Videocapsula este astăzi un instrument extrem de util pentru depistarea unor boli precum hemoragiile digestive de cauză neprecizată, boala Crohn, boala celiacă refractară și unele forme de polipoză intestinală, permițînd vizualizarea directă a mucoasei tubului digestiv. Practic, înaintea descoperirii videocapsulei, pentru medici era impozibil să vizualizeze în întregime intestinul subțire, segmentul cel mai lung al tractului digestiv. Poate diagnostica şi cancerul de colon, polipii, diverticulii și afecțiunile inflamatorii intestinale.

Astfel, cu ajutorul capsulei video, pacienții pot primi mai repede un diagnostic, iar tratamentele pot fi începute în timp scurt.

Articolul integral în doc.ro

Comments

comments

156 de comentarii la „Ce este capsula endoscopică?

Lasă un răspuns