ControverseŞtiri

Companiile farmaceutice bagă bani grei în buzunarele medicilor

Un motor de căutare nou a apărut în mediul online, cu dezvăluiri din lumea medicală. Este vorba de medicii, farmaciştii şi asistenţii care primesc bani de la companii farmaceutice. Îi găsim în această listă aproape pe toţi, de la chirurgi, la medici de familie. Uneori, aceste sponsorizări pot trece interesul pacientului în plan secund, cel al companiei devenind prioritar. Medicii pot înclina să prescrie medicamentele companiei de unde iau bani, indiferent de eficiența lor, sau chiar pot ajunge să facă experimente pe pacienți. Nu înseamnă că orice medic va proceda așa, dar riscul există, fiindcă banii oferiți vin la pachet cu obligații (implicite sau explice).

Din 2015 lista medicilor care primesc bani de la companii farmaceutice trebuie să fie publică. Dar autoritățile pun documentele în locuri și feluri extrem de greu de accesat. Un cetăţean anonim a făcut o muncă titanică. A luat datele, le-a curățat și a creat un motor de căutare simplu, pe care îl găsiţi la această adresă de Internet: datavizuri,

Căutarea răspunde la întrebările: „Medicul tău cîte sponsorizări a primit în 2015 de la producătorii de medicamente?”, „Care e sponsorul principal?”, „Dar suma totală primită?”. În partea a doua, găsim şi topul celor care au primit cele mai multe sponsorizări.

Medicul Dan Dobreanu, şeful secției Cardiologie 1 a Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, e pe locul întîi. El a beneficiat de 92 de sponsorizări, în cuantum de 184.842 lei, proveniţi de la 5 producători. Cei mai mulţi bani i-a primit de la Servier Pharma: 90.662 lei. Dar nu-l întrece pe prof. univ. dr. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, care e cel mai bine plătit cadru medical. 20 de companii farmaceutice i-au dat 210.867 lei (55.000 euro), în cele 62 de sponsorizări.

Din cele 102 firme de medicamente, cea mai darnică a fost Teva Pharmaceuticals, cu 6.625 sponsorizări.

În total, sponsorizările pe 2015 au însemnat 163,7 milioane lei, adică, 36,78 milioane euro. O parte din sumă a acoperit participarea cadrelor medicale la diferite congrese și simpozioane aducătoare de credite de educație medicală continuă. Restul a fost pentru recompensarea medicilor pentru diverse prestații: implicarea în acțiuni de promovare explicită a unor medicamente, redactarea unor articole, susținerea unor prezentări. Unii medici au declarat parţial aceste venituri sau nu le-au declarat deloc.

În majoritatea statelor, relația doctor-companie farmaceutică este strict reglementată. Legea privind reforma în domeniul sănătății (nr. 95/2006) spune că „exercitarea profesiei de medic este incompatibilă cu calitatea de angajat sau colaborator al unităților de producție ori de distribuție de produse farmaceutice sau materiale sanitare”. Pentru șefii unităților de primire a urgențelor situația e și mai strictă: „medicii și asistenții-șefi ai unităților de primire a urgențelor nu pot fi sponsorizați și/sau finanțați, direct sau indirect, pentru participare la conferințe, congrese și alte tipuri de manifestări, de către firmele care comercializează produse farmaceutice și/sau materiale sanitare ori firmele care reprezintă interesele acestora și nici de către firmele de aparatură medicală”.

Seria articolelor „Afacerea Medicamentul” în digi24.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns